Кои луксозни марки часовници си сверяват часа с океаните

Когато тази седмица природозащитници отбелязваха Световния ден на океаните с различни акции , представители на няколко марки швейцарски часовници припомниха, че и те са се ангажирали с мисията за опазване на околната среда. Ето кои са те.

 

Blancpain

Марката Blancpain финансира изследвания на океаните и програми за опазване на крайбрежните територии. Тя издава и албуми със специално подбрани снимки, направени под вода, повишавайки информираността за благородната си дейност. През 2013 г. марката организира изложба „Океани“ в централата на ООН в Ню Йорк, в която включва снимки, правени по време на експедиции, една от които, известна като „Девствени морета“. От 2015 г. Blancpain подкрепя различни инициативи за Световния ден на океаните.

Ulysse Nardin

Diver Net.

Компанията Ulysse Nardin е заявила, че се чувства отговорна за опазването на околната среда и заради това включва в изработката на колекциите си различни рециклирани материали, извлечени от океаните. Миналия октомври те представиха каишки – R-Strap, направени от „преработени“ риболовни мрежи. В същото време Ulysse Nardin създадоха часовник Diver Net, в който всеки декоративен елемент е изработен с мисъл за опазването на околната среда.

От Ulysse Nardin са поверили екомоделите на часовниците си на трима млади дизайнери от френския Бретан, които са основали компанията Fil & Fab за рециклиране на риболовни мрежи. Освен това те са успели да направят каишки за часовници от полиетилен, извлечен от морето, а след това преработен от швейцарската компания Tide в конци.

Diver Lemon Shark.

Ulysse Nardin си партнира и с Ocearch, международна организация с нестопанска цел, която помага на учените да изследват непознати до този момент морски създания, включително редки видове акули. С приложението Shark Tracker, например, могат в реално време да се проследяват акули, маркирани преди това от морски биолози. В „маркирането“ участва и фотографът Фредерик Буйл – единомишленик на Ulysse Nardin и смел водолаз от Азорските острови.

„Лимоновите акули не нападат хората, но са застрашени“, казва Буйл и допълва, че маркирането позволява по-добре да се разберат техните навици и поведение. В знак на уважение към усилията на учените, от Ulysse Nardin пускат лимитирана серия Diver Lemon Shark с три лимонови акули, гравирани на гърба на часовника, и с черна каишка R-Strap.

Breitling

Superocean Hеritage.

Преди три години Breitling обяви, че ще си партнира с Ocean Conservancy, организация с нестопанска цел, която се бори за чисти океани и морски плажове. Част от приходите от продажбата на часовник от лимитираната серия от колекцията Superocean Hеritage, пуснат за първи път на пазара през 2019 г., бяха предоставени на Ocean Conservancy в подкрепа на дейностите им. Рекламните лица на Breitling – сърфистите Кели Слейтър (САЩ) и Сали Фитцгибънс заедно със Стефани Джилмор (и двамата от Австралия) също се обявиха в подкрепа на акции по събирането на боклуци от плажовете. Breitling си партнира и с марката за облекла Outerknown, основана от легендата в сърфа Кели Слейтър, който е сменил професията си, за да рециклира найлоновите отпадъци и рибарските мрежи.