Невенът, Многогодишната паричка и Латинката – как ни помагат тези дарове на природата?

С идването на лятото и разцъфването на растителното царство е нормално да се полюбуваме на всичките прекрасни цветя около нас. Но повечето от тях не са само пиршество за окото, но и имат много полезни свойства. Защо не си наберете няколко следващия път, когато сте на разходка из природата и не си направите лечебна отвара с тях? Французойката Мари-Лин Серие-Деглер, която е студентка по билкология, и генерална директорка на козметичния бранд Dr. Hauschka, споделя защо три от тях – Невенът, Многогодишната паричка и Латинката (често срещани в природата) – са толкова полезни.

 

Невен (Calendula)

Слънцелюбивият Невен е растение, което почти през цялата година има цветове. То е лесно разпознаваемо – високо стъбло, листа със смолисти жлези и оранжеви венчелистчета. Макар и повечето хора да са запознати с полезните качества на Невена, понякога – заради натовареното ни ежедневие – забравяме, че той е велик изцелител и помага на чувствителната кожа. Не само регенерира клетките на епидермиса, но и облекчава страданията, причинени от слънчевото изгаряне, ужилванията от насекоми, бръсненето или одраскването на кожата.

Мари-Лин Серие-Деглер.

За да извлечете полезните свойства на Невена, първо ви трябва вряща вода. После, в продължение на пет минути, венчелистчетата се потапят постепенно в нея. Получената отвара може да се пие или да се използва в приготвянето на различни мехлеми, кремове или масла. Но преди това се консултирайте със специалист, съветва Мари-Лин.

 

Многогодишна паричка (Bellis perennis)

Вероятно, като видите как изглежда Многогодишната паричка, ще сте прави, ако кажете, че това е Маргаритка. В действителност Многогодишната паричка е неин европейски вариант от семейство Сложноцветни (Asteraceae, Compositae). Тя е тревисто, вечнозелено растение, което понякога е наричано Английска Маргаритка. Цветето се цени изключително много заради изцерителите си свойства – лекува всякакви белези, стрии и болезнени рани. Наред с това Многогодишната паричка стяга кожата, използва се при лечението на болнави деца, а през последните десетилетия, благодарение на немалко проведени изследвания, се проучва как да бъде използвана при ХИВ терапии.

Мари-Лин разкрива един от най-лесните начини за извличането на лековитите свойства на Английската Маргаритка – слънчева мацерация (термин в медицината, с който се означава размекването на тъканите, поради продължително им излагане на влага.) В добре почистен стъклен буркан с бял „дестилиран“ оцет се слагат набраните цветове. След това в него се сипва масло: маслиново, конопено или сусамово (за предпочитане органично), което да покрие цветята. После бурканът се затваря добре и се оставя на пряка слънчева светлина в продължение на 28 дни. Последната стъпка е да се използва филтър за кафе или кърпа, с които да се филтрира течността, която може да се използва до една година от филтрацията ѝ.

 

Латинка (Tropaeolum majus)

Не толкова популярното женско име е вдъхновено от едноименното цвете, което почти винаги може да бъде открито в близост до някоя река. Латинката е едно много слънцелюбиво и водолюбиво растение, чиито листа приличат на водни лилии. Неговите венчелистчета са обагрени в оранжево, но често и в червено и жълто. Богато е на витамин С, антиоксиданти, облекчава възпаленията, лекува бронхита, пневмонията и анемията, разрежда носните секрети, пречиства и почиства кожата от акне. Освен че се употребява в кремове, мехлеми и масла, Латинката може да бъде и консумирана, като добавка в някоя свежа и вкусна салата.

Най-често срещаният начин за извличането на полезните ѝ свойства е чрез инфузия – цветовете се заливат с вряща вода, оставят се така около половин час и след това отварата се прецежда.