Съботно-неделните предложения – череши, чист въздух, чародейства

На 13 юни отбелязваме Световния ден на безвъзмездното кръводаряване. На онези от вас, които искат да станат кръводарители, им препоръчваме преди това да се заредят с достатъчно количество витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин, които подобряват физиологичните и ментални функции, за да може ползата от кръводаряването им да е двойна – и за тях, и за нуждаещия се от кръв. Всички тези съставки се съдържат в черешите. С тях е свързано и първото ни предложение.

 

Празник на черешата в село Кирилово

В събота (12 юни) в старозагорското село Кирилово ще отбележат „Празника на черешата“. От 16.00 часа очаквайте в центъра на Кирилово изложба на череши – ще има и награди за най-добрите производители от региона. Те ще могат да участват в два конкурса – за „Най-сладка череша“ и за „Най-едра череша“. Докато тече надпреварата, децата ще могат да рисуват, вдъхновени от вкусния плод. За най-добрите малки художници също ще има награди.

От 18.00 часа организаторите на празника – от читалище „Изгрев 1921“, кметството на Кирилово и община Стара Загора, са подготвили концертна програма.

 

Старт на летния сезон в Боровец

Отново в събота, но този път в Боровец, откриват летния сезон с голям празник. За най-малките ще е обособен детски кът „Бороландия“ с въжен град, площадки и различни предизвикателства. За по-големите ще бъдат организирани игри – стрелба с лък и байк трикове. За родителите ще има организирани йога курсове, пешеходни турове, тенис мачове и приятни разговори на кафе.

 

Изграждане на туристически маршрути в Странджа

За феновете на полезните акции сред природата от туристическо дружество“Насам-натам“ имат специално предложение. В събота (12 юни от 8.30 часа от КПП Босна, в Странджа) започва изграждането на туристически маршрути. Ще бъдат почистени и маркирани основни пътеки, ще бъдат сложени указателни табели и информационни платна.

Основната цел е в Странджа да се развие мрежа от пешеходни маршрути, които да свързват населените места, а освен това чрез кръгови маршрути около тях да се осигури достъп до красиви местности и забележителности. Няма да бъдат забравени и параклисите, и светилищата в планината, които си струва да се видят. Амбицията е да се почистят и маркират 79 основни маршрута, по които да бъдат поставени 960 указателни стрелки (табели), 20 жалона и 32 информационни табла с подробно описание на маршрутите и карта. Като за начало ще се започне от териториите около Бръшлян, Стоилово, Малко Търново и Петрова нива. За това имащите желание да се включат на 12-ти юни нека вземат трион, брадва, ножица, мачете и ако имат – моторни резачки. На тях ще им бъдат осигурени бои, четки, ръкавици, разредител, чували и добро настроение в индустриални количества.

 

„Джобни чародейства“ на площад „Славейков“

Ако пък силата ви не е в прокарването на маршрути с брадва и мачете, прекарайте съботния ден в четене на приказки. Като за начало не пропускайте представянето на книгата „Джобни чародейства“ – в събота, от 11.00 часа на площад „Славейков“.
Ще имате възможност да се срещнете с автора Мануела Саркисян и с художничката – Семела Гръмова. Те ще въвлекат малките читатели в интерактивна куклена миниатюра „Приказна мисия с Чародея“, посветена на град София. Мисията е следната – има изгубени приказки и те имат нужда от помощ. Могат да им помогнат малките зрители, като станат съавтори на приказки или участват в творческите работилници по спасяването на приказките.

 

Четвърти международен фестивал „Здравей, Армения“ – в Пловдив

В неделя (13 юни) е ден за музика и танци. От 11.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив започва Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“. Гостите на празника ще имат възможност да видят и чуят самодейни състави от арменската общност на Балканите. Тази година във фестивала ще участват танцови групи от Пловдив, София, Бургас, Варна, Русе и Букурещ.

 

Balkan Beer Bash

И през двата почивни дни може да разпуснете на бирен фестивал – Balkan Beer Bash. Едни от най-добрите пивоварни в света идват в София с едни от най-интересните си бири, които са правили някога. Ще имате възможност лично да проверите какъв е успехът им в складовете „Деспред“ на ул. „Веслец“ 84. Събитието и през двата дни е с начален час 16.00 часа и ще приключи в 22.00 часа.

Всеки ден ще има по 35 пивоварни от различни краища на света с по две различни предложения – общо 70 бири на ден. Бирите, предложени в първия и втория ден, ще са напълно различни, което означава, че бихте могли да опитате 140 напитки. Българските пивоварни ще направят премиера на по две чисто нови бири.