И в Тирана вече има българско лятно училище

Още една добра новина за сънародниците ни в Албания. Неотдавна в Тирана отвори врати първото лятно училище по български език. Ето за какво става въпрос:

 

Навярно Албания е сред малкото държави в света, които през последните десетилетия гледат да облекчат, колкото се може повече живота на българското си малцинство, както Banker Special неотдавна писа – https://special.bg/albanskite-balgari-potchetoha-pametta-na-vidni-sanarodnitsi/ .

Тирана.

Затова няма нищо учудващо, че във Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет – от 1-ри до 10-ти юли – вече се проведоха първите лекции по български език. Както съобщават от българското посолство в Тирана, обучението се осъществява по предложение на Департамента по славянски и балкански езици на Тиранския университет, съвместно с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в рамките на програмата „Еразъм+“.

Сградата на факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет.

На церемонията по откриване на семинара присъстваха ректорът на Тиранския университет професор Артан Ходжа, деканът на Факултета по чуждоезиково обучение проф. Есмералда Кромида, началникът на отдел „Международно и вътрешно сътрудничество“ към Великотърновския университет д-р Даниела Пандучева, лекторът по български език и литература към Тиранския университет проф. Раки Бело.

Част от участниците на първите летни курсове по български език в Тиранския университет

На 23-и юли българският посланик Момчил Райчевски лично връчи сертификатите на участниците – начинаещи и напреднали; българи, албанци и чужденци. Наред с това той подчерта за важността на подготвяната между правителствата на двете страни програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. В заключение проф. Есмералда Кромида не само благодари на студентите за високия интерес и активното участие в семинара, но и покани господин Райчевски в началото на новата академична година да изнесе лекция пред студентите на албанското висше учебно заведение по темата за българо-албанските взаимоотношения.