Съботно-неделните предложения: Малки бягства от скуката

По-малко от два дни ни делят от август – месецът на отпуските. Повечето от вас знаят, че този месец е кръстен на император Август (63 г. пр. н.е. – 14 г. пр. н.е.), който е начело на Римската империя в продължение на 41 години и е известен с това, че управлението му остава в историята като Златния век.

Това е време на велики военни, социални и културни постижения. По време на управлението му творят талантливи автори като Вергилий, Хораций и Овидий.

Вергилий чете „Енеида“ на император Август.

Написани са ключови произведения като епическата поема „Енеида“, а Август има сътрудник – Меценат, който подпомага творците и на чието име днес имаме Закон за меценатството, макар и неособено добре работещ. В навечерието на този любим месец и в първия му ден ви препоръчваме да се отдадете на бягства от скуката в три стъпки.

Рисуване в Южния парк

Входът на Южния парк.

В Южния парк, през уикенда, от 10.00 часа до 21.00 часа ще имате възможност да избягате от скуката, като порисувате под открито небе.

Ще творите сред природата. Организаторите на проявата,които ви очакват на алеята между входа на парка от ул. „Нишава“ и Луна парка с атракции за деца, ще ви дадат възможност да си изберете картина от техния каталог. Ще ви помогнат и да нарисувате шедьовъра си с помощта на художниците от Kanava.bg.

Има арт класове за деца и възрастни, така че не ви остава нищо друго освен да се отдадете на таланта си и да създадете свое собствено произведение на изкуството.

Четене в Северния и Западния парк, а за финал –в Зоологическата градина

Ако не сте убедени, че притежавате талант на художник, включете се в традиционната кампания „Зелени библиотеки“ на Столичната библиотека. Тя се провежда  от 2015 г. всеки летен месец и насърчава четенето от най-ранна детска възраст.

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ стартира на 31 юли, в Северния парк.
Но тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени  Западният парк и Зоологическата градина.

Не ви остава нищо друго освен през почивните дни да изберете интересна книга за четене и в парка да се срещнете с любими поети, от които може да получите новата им стихосбирка с автограф, или пък да послушате хубава музика на живо.

Поетите са Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински, а музикантите – група „Гологан“, Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Кирил Коев (китара) и Маргарита Друмева (китара, вокал).

Освен това ще може да се заредите и с книга от мобилната библиотека – Библиобус, който разполага с 1 500 тома с най-новите хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори.

Продължава и инициативата на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Миналата година благодарение на нея софиянци си размениха над 1 400 книги. И това лято посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново интересно издание.

Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, поставена в Зоопарка и заредена с актуални издания.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат няколко тематични изложби, като например „Из парковете на София – минало и настояще“. Там са включени любопитни фотографии и документи от историята на софийските паркове, на които може да разпознаете някой познат или скъп роднина.

В детската арт програма, която ще бъде в събота в Северния парк от 10.00 до 14.00 часа, и в неделя – в Борисовата градина – по същото време, очаквайте – Атракционен клуб „Найя“ с клоунада и пантомима, много детски песни с Боби Мирчев, декориране и апликации с Таня Гигова и мисловни игри със студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и фондация „Децата на България“.

Меки кукли в Art Land в Гранд Хотел София

В неделя, на 1 август, не пропускайте възможността да си изработите своя малък император Август. Това може да се случи в лятното ателие за меки кукли Art Land  в градината на Гранд Хотел София от 11.00 часа до 12.30 часа. За изработването на куклата ще ви съдейства куклената режисьорка Мария Банова. Тя вече 17 години прави кукли с децата в театър Art Land, така че със сигурност ще ви даде страхотни идеи не само за изработването на страхотния пълководец, но и за неговия – приятел Меценат.

Така -въоръжени с картини, книги и кукли, ще прекрачите новата седмица, обявявайки я за своя Златен век. В него ще превземете безброй крепости и на всяка от тях ще развеете своето императорско знаме.