Албанските българи почетоха паметта на видни сънародници

За пръв път от много години насам представители на българското национално малцинство в Албания почетоха паметта на Христо Ботев и на други народни будители, дали живота си за свободата на България. Ето за какво става дума:

 

Патриотичното събитие се проведе в албанския град Корча (познат в старите български документи и като Горица) и бе организирано от „Дружеството за българо-албанско приятелство“ с председател Димитър Никола. Сред гостите на официалната церемония бяха консулът на Република България в Албания Благой Петров и секретарят на Българското посолство Йорданка Иванова.

От ляво надясно: госпожа Йорданка Иванова, господин Благой Петров и господин Димитър Никола.

Тържеството бе открито от Ервис Талюри – заместник-председател на дружеството. Албанецът, който усърдно работи за поддържането на добрите отношения между двете балкански държави, разказа за живота и делото на Христо Ботев, раздавайки на присъстващите брошури с информация за българския революционер и писател.

Културното събитие се проведе в изискан ресторант в град Корча.

Българската диаспора в Албания не е малка – близо 170 хил. души с българско самосъзнание живеят в градовете Елбасан, Тирана, Драч и Пешкопия. Не са малко и тези в областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, които граничат с днешна Република Северна Македония. Две трети от албанските ни сънародници изповядват исляма, а останалите – православното християнство.

На територията на Албания функционират три български училища – неделното училище „Христо Ботев“ в Тирана и две училища в Корча и Билища. Част от българските организации включват Културно просветното дружество „Иван Вазов“ – Тирана, Културното дружество „Просперитет Голо бърдо“ – Тирана и Клуб за приятелство и сътрудничество „24 май“ – Тирана.

Албански българи с традиционни носии.

Албанските българи неуморно пазят родния си език и памет. Припомняме, че на 12-и октомври 2017 г. те направиха подписка, която изпратиха до албанското правителство и така най-накрая бяха признати за официално малцинство в страната.