Да снимаш реката на забравата

Близо до Мемийон във Франция тече река, която е специална. Тя е увековечена в  „Лета“ – новооткритата фотографска изложба в Квадрат 500, на Елина Кешишева. Ето четири причини да я посетите до 1 август.

 

1. Лета – древногръцката река от митологията съществува

Елина Кешишева, из фотографската изложба „Лета“.

Изложбата неслучайно е наречена „Лета“. След като разгледате фотографиите на Елина Кешишева, ще си дадете сметка, че няма как по друг начин да изглежда една от седемте реки в подземното царство Хадес, освен по начина, по който е запечатана на фотографиите. За ефекта допринася фактът, че Кешишева е снимала широкоформатните си произведения върху филмова лента и на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете.

2. Отпиеш ли от Лета, забравяш предишните си животи

Елина Кешишева, из фотографската изложба „Лета“.

Според Платон, който пие от реката на забравата, може да се прероди, защото е забравил за предишните си животи. За Елина Кешишева природата и водата символизират духовното пречистване и покой. Този символ тя разкодира още в детството си, което прекарва край морето в Черноморец. И действително с цветовете и светлината си фотографиите въздействат успокояващо и пречистващо. Карат човек да чуе вътрешния си глас и да забрави всички болезнени спомени – издрасквания и изчегъртвания в сърдечната област. Така че, когато излезе от „Квадрат 500“, има голяма вероятност да се учуди и да се запита – свободен и окрилен, „Къде пак попаднах…“

3. Древното познание е въплътено от жената

Елина Кешишева, из фотографската изложба „Лета“.

По реката плава сал, обвит в червено платно. На него виждаме трима души – две жени и един мъж, с красиви тела като антични статуи. Кешишева ги е снимала голи – олицетворение на съвършените души. Досещаме се, че принадлежат на хора – наши съвременници – единствено по гривничките на ръцете и тук-там запалените цигари. За Кешишева древното познание е въплътено в женските фигури. Прави впечатление, че те са като амазонки, жени без възраст, с изражения на деца, които искат да откриват и да се очароват. А мъжът е сниман с веслото – той е лодкарят – душата, която определя посоката.

4. Елина Кешишева – разпознаваем фотограф повече по света, отколкото у нас

Елина Кешишева, из фотографската изложба „Лета“.

Фотографът Елина Кешишева, която помним от един от клиповете на дует „Авеню“, участва в тринадесетото издание „Майстори на фотографията“ в Квадрат 500, след като до преди съвсем скоро е снимала настоящата кампания на модната къща DIOR.

Избрана е да работи за DIOR, защото един от характерните елементи във фотографиите й, са препратките към класически художествени произведения, заснети чрез изразните средства на аналоговата фотография. Именно това впечатлява артистичния директор на DIOR Мария Грация Кюри.

Елина Кешишева е първият български фотограф, представен в „Майстори на фотографията“ в Националната галерия. Живее в Париж от 25 години и е първата българка, която става главен фотограф на френското модно списание Marie Claire. Заснела е над петдесет корици на различни издания, сред които Vogue, L’Officiel, W, Numéro и други. Пред обектива ѝ са заставали Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв, Вим Вендерс, Анди Макдауъл, Ейми Уайнхаус.

Куратор на „Лета“ е Аниса Туати от Франция. Тя е член на Съвета на кураторите на Женевския музей за изкуство и история и е била артистичен директор на фондацията Contemporary Istanbul, за която изготвя програма с фокус – принадлежността към средиземноморската култура.