Съботно-неделните предложения – музика в индустриални количества

На 26 юни 1977 г., в Индианаполис, Елвис Пресли изнася последния си концерт, преди два месеца по-късно да почине от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Единадесет години по-късно 26-и юни започва се отбелязва като Ден за борба с наркозависимостите. За това и предложенията ни са тематични – слушайте музика на живо и бъдете независими.

 

За любителите на класическата музика – Пламена Мангова в Зала „България“

Пламена Мангова.

В събота от 19.00 часа, в Зала „България“, в рамките на 52-рия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ може да чуете клавирния рецитал на Пламена Мангова. Тя ще изсвири произведения от Албена Врачанска, Дебюси, Равел, Де Файа.

 

За любителите на хепънинга – група „Звездолет“ в парка „Заимов“

На Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика (26 юни, събота) от 15.00 часа до 18.00 часа пред театър „София“, в парка „Заимов“, Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите организира младежки хепънинг. Той се провежда под мотото: „Споделяйте факти за наркотиците. Спасявайте животи“.

Доброволци от седем училища ще отправят посланията си за здравословен начин на живот. Психолози, психиатри и социални работници ще разяснят какви са възможностите за превенция, безплатна диагностика, подкрепа и лечение при проблем с дрогата.

По време на хепънинга учениците ще изработват чанти, ще участват в игри и тематична викторина. За доброто настроение ще се погрижи момичешката група „Звездолет“.

 

За любителите на мюзикъла – „Клетниците“ на сцената на Софийската опера и балет

В рамките на първия Софийски фестивал на музикалния театър в събота и неделя от 19.00 часа, на сцената на Софийската опера и балет, може да гледате прочутия мюзикъл от Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг, създаден по едноименния роман на Виктор Юго. Режисьор е Пламен Карталов. Спектакълът се представя по договор с Music Theatre International (Europe) Ltd и Cameron Mackintosh Ltd. Диригент е Игор Богданов, сценографията е на Ханс Кудлих, костюмите на Лео Кулаш. В главните роли ще видите и чуете Владимир Михайлов (Жан Валжан), Атанас Сребрев (Жавер),Анна Вутова Стойчева (Козет), Вениамин Димитров (Мариус).

 

За любителите на джаза – една неделя на Лятната естрада в „Борисовата градина“  

Под мотото „Един джаз ден“ на 27 юни, на Лятната естрада в „Борисовата градина“ от 11.00 часа до 20.30 часа ще се съберат млади таланти и популярни български джазмени. Сред известните имена, които ще излязат на сцената, са музикантите от Брас Асоциация (техният концерт „Български джаз“ ще е от 11.00 часа до 12.00 часа), суингърите от Lindy Hop (с работилница за суинг танци от 16.00 часа до 17.00 часа), вокалистката Весела Морова (с работилница за скат пеене с джаз от 15.00 часа до 15.45 часа), изпълнителката на африкански танци Мария Косса (работилницата й за африкански танци, ритми и култура ще е от 12.30 часа до 13.30 часа ), перкусионистите Ямбадон.

Изявените джазмени ще застанат рамо до рамо с музикалните таланти от училище за певци D Stars, което е основано от Даниела Станкова и съществува вече 16 години.

В „джазовата“ програма ще участват над 100 души, в рамките на четири концерта и три работилници за музика и танц (скат, суинг, африкански ритми).

Идеята на „Един джаз ден“ е присъстващите не само да се запознаят с различните джаз течения и стилове, но и самите те активно да участват – пеейки и танцувайки.

 

За любителите на духова музика – Софийският духов оркестър

В неделя от 18.00 часа в кино „Кабана“ до НДК Софийският духов оркестър ще зарадва почитателите си със специален концерт. Той е част от празничните прояви, с които оркестърът отбелязва своята седемдесета годишнина.

В програмата ще прозвучат произведения на Антонин Дворжак, Шарл Гуно, Едвард Григ, Скот Джоплин под диригентската палка на Юли Дамянов и Васил Делиев.

 

За любителите на старата градска песен – национален конкурс-фестивал в Хасково

Аспарух Лешников с почитателка.

И през двата почивни дни любителите на старите градски песни и шлагери могат да си доставят незабравимо удоволствие. В Хасково ще се проведе конкурс-фестивал „С песните на Ари“. Той е посветен на известния изпълнител от миналото Аспарух Лешников – Ари.