Hennessey Venom F5 развива уникалните 1817 конски сили

Преди няколко години индустрията въведе термина „хиперкар“, за да опише само най-ексклузивните, най-скъпите, най-мощните, спиращи дъха автомобили с висока мощност, които да влязат в производството. Ползата от автомобил надхвърлящ 1000 к. с., седемцифрена цена и цялото производство на тези стойности е, че никой не трябва да поставя под въпрос дали колата надхвърля етикета „суперкола“. Няма спор, Hennessey Performance разкри истински хиперкар от най-висок порядък.

 

Характеристиките са изключително съкрушителни: 1817 к. с. с въртящ момент от 1617нм, благодарение на 6.6-литровия V8 с двоен турбокомпресор с прякор „Fury“, който е разработен вътрешно; сухо тегло от само 1.118кг – приблизително колкото Kia Optima – благодарение на олекотена конструкция от въглеродни влакна и повече олекотени компоненти; планиран производствен цикъл от 24 бройки, всеки с цена от 2.1 млн. долара. Спринтът от 0 до 200 км. в час изисква оскъдните 4.7 секунди от вашето време и при достатъчно добра писта Hennessey Venom F5 ще надвишава космическите 500 км. в час.

Най-малко 505км в час. е целта на Хенеси; базираната в Тексас фирма все още не знае къде точно ще се появи новият й хипер автомобил. На земята има много малко пътища, които могат да поддържат такива стратосферни скорости, но компанията вярва, че може да е намерила един от тях: пистата за кацане на НАСА във Флорида. Това е мястото, където Хенеси планира да завърши тестовете за максимална скорост през първата половина на 2021 г. под погледа на представителите на НАСА и журналисти.

На хартия Venom F5 със сигурност разполага с всички подходящи инструменти за постигане на висше шофиране. С по-малко от 80 кг, ваната с въглеродни влакна демонстрира своята лекота; освен това колата се усеща  изключително твърда, а неподвижната маса е сведена до минимум с ковани алуминиеви джанти и леки амортисьори Penske. Спиращата мощност идва благодарение на въглеродно-керамичните спирачки, а Хенеси се е постарал да поддържа центъра на тежестта нисък, като даде на „Fury“ V8 със сух картер и го постави толкова колкото е възможно надолу в колата. Нещо повече, автомобилът е невъобразимо мощна пътна ракета с рекордно съкрушително съотношение мощност/тегло от 1300 к. с. на тон.

Колкото до харизмата на Venom F5, поръчковият V8 на Hennessey може да завърти до 8 200 оборота в минута – или 8 500 оборота в минута в специален режим на шофиране, наречен „F5“ – което е поразително високо за серийния двигателV8 с колянов вал с различни равнини. Като всеки малък блок, той има очарователно ръмжене, което набъбва до плашещ рев, когато е подтикнато и подбудено от двойка големи 76-милиметрови турбокомпресори, той освобождава всякакви удари при издигане. Изживяването със сигурност е абсолютно опияняващо.

„Нашият екип създаде V8 мотора на Venom F5„ Fury “с една визия – за да осигури уникално и несравнимо шофиране, – казва основателят и собственик на Hennessey Performance Джон Хенеси. – Двигателят предизвиква пълно уважение. Той е плашещ – по един добър начин, доминира изцяло при шофирането и продължава да ви кара да освободите мощта му, предизвиквайки ви да го укротите.“

Доставките на новия Hennessey Venom F5 трябва да започнат през 2021 г., съвпадайки и с 30-та годишнина на компания Hennessey .