Алиша Кийс на 2 х 20 години

Днес (25 януари) носителката на 15 награди „Грами“ – американската R&B и соул певица Алиша Кийс навършва 2 х 20 години. Това е добър повод да си припомним най-големите й хитове и причините, заради които я обичаме. И тук не броим наградите „Грами“ – за най-добър R&B клип за Girl on Fire и за цялостен принос, който получи през 2018 година. Имаме предвид черти в характера й и нейни качества:

 

Стремежът й към независимост.

Алиша Кийс е свободен артист и творец. Тя винаги се е борела да не попадне в зависимост от големите звукозаписни компании.

През 1999 г., когато е на 18 години, мениджърът й се обажда на легендата в музикалната индустрия Клайв Дейвис, защото е недоволна от сътрудничеството си с „Кълъмбия рекърдс“, на която Дейвис е бил президент в периода  1967 г. – 1973 година.

„Подписах договор с „Кълъмбия“ на 16 години – това беше труден, разочароващ и мрачен период в живота ми. Те не искаха да бъда индивидуалност, за тях това изобщо не беше интересно. Просто искаха да ме сложат в кутия.“ На Дейвид му е достатъчно да изслуша неин демо запис, след което звънва на „Кълъмбия“, за да ги убеди и да преподпише договор с неговото „Джей Рекърдс студио“. Така той се сдобива с феномен, като първият й албум Songs in A Minor дебютира на номер 1 на Билборд 200.

Една от песните й в този дебютен албум е – Fallin’ https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Urdlvw0SSEc&t=0s&list=LLxIceVrSHSlBgrTxbLPnhug&index=6

За тази песен тя печели наградата на MTV за „Най-добра музикална изпълнителка в клип“. Кийс разказва, че клипът е бил вдъхновен от статия, която прочела в списание „Ню Йорк“. Ставало дума за жена, осъдена на доживотна присъда за престъпления, извършени от гаджето й наркодилър, който я убедил тя да поеме вината вместо него.

„Сега й пиша в затвора, защото знам какво преживява. И аз бях като нея. И аз можех да бъда зад решетките. Когато написах тази песен, преживявах особено труден период в живота си, но песента ми помогна да се справя“, признава Кийс.

Свиренето й на пиано.

Редица млади изпълнителки от африкански произход, а и не само, започват все повече да се усъвършенстват в свиренето на пиано на сцена, за да достигнат до нейното съвършенство и невероятна харизма над черно-белите клавиши.

Тя е притегателен ролеви модел за представителите на различните етноси. Никога не е крила, че майка й е бяла, а баща й – афроамериканец. Гордее се, че е мулатка и по-лесно разбира различните култури. За това лесно живее и със съпруга си, който е мюсюлманин. Вярва, че е прекрасно, че има различни религии, които ни учат да обичаме великото Провидение, което заобикаля всички ни. Убедена е и че в основата си всички религии проповядват едно и също – да живеем в общност, да бъдем добри и да се грижим един за друг.

И една от емблематичните й песни, изпълнена с подобна категоричност и с невероятно изпълнение на пианото, е No One:

https://www.youtube.com/watch?v=rywUS-ohqeE

Полезните й текстове на песни.

Едва ли ще ви трябват консултации с психолози, за да ви научат как да преодолеете раздялата с любимия, ако сте слушали поне веднъж Lesson Learned – https://www.youtube.com/watch?v=MSz-bcowjgM.

Алиша Кийс с Касим Дийн.

От нея ще си припомните, че животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани… И докато сте живи, все ще има да учите. И макар и да боли – понякога много, ще може да продължите напред, защото все ще има някое любимо същество да ви чака зад ъгъла. Може би тъкмо онова, за което си е струвало да си научите уроците.

В действителност Алиша Кийс трябва да научи тежки уроци. През юли 2010 г. се омъжва за Касим Дийн, по-известен като Swizz Beatz, който е водещ музикален продуцент и рапър. Това става на церемония в затворен кръг, на френския остров Корсика.

Касим Дийн, по-известен като Swizz Beatz.

„Двамата работим в една и съща индустрия, като за първи път се срещнахме, когато бяхме на 16 години. Работехме в едни и същи кръгове и си казвахме, че може би някой ден ще работим заедно. Връзката ни гореше бавно. Днес пламъкът все още го има и това е прекрасно“ – признава Алиша Кийс.

Междувременно на Дийн му се ражда син, Принс Назир, от Никол Леви през 2000 година. Той се жени за певицата Машонда Тифрере, майка на втория му син, роден през 2004 година. Третото му дете е момиченце – Никол, от британската певица Джана Събастиън, за която научава година след раждането й през 2008 година. Двамата с Тифрере се разделят през 2008 г., а се развеждат през 2010 г., а Кийс го подкрепя, когато е в Лондон и го тестват за бащинството на Никол. През 2014 г. Събастиън обявява пред медиите, че Дийн е добър баща – виждал Никол 3-4 пъти в годината. Не му била казала, че е бременна, за да не бъде обвинявана за края на брака му. В същото време Машонда Тифрере обвинява Алиша Кийс, че е причина тя да се раздели с Дийн. Даже пише отворено писмо до певицата през 2009 година. Но това не сломява Алиша. Дори напротив – прави текстовете и музиката й по-истински и силни.