Видинската синагога възкръсва

Синагогата във Видин отново ще заблести с цялата си прелест. Работата по реставрацията ѝ най-сетне получи зелена светлина, с което бившият храм ще се превърне в културен център. Ето какво друго се знае до този момент:

 

Началото на проекта бе дадено от управата на града, като, освен възстановяването на сградата, е предвидено тя да се превърне в “Културен център “Жул Паскин”. За изпълнител на обществената поръчка е избран консорциума “Паскин 2020”, в който участват няколко великотърновски фирми (Билдинг Комфорт“ ЕООД, “Алумина Елит 2003“ ЕООД и „Аморф Архитекти“ ООД). Спечелената поръчка е на стойност 8.6 млн. лева (90% от които са от европейско финансиране, а останалите – национално) и включва проектирането, авторския надзор и строителството.

Екстериорът на синагогата в днешно време.

Целият имот се шири върху площ от 2530 кв. м., като религиозният храм заема 638 от тях. Наред с възстановителните работи се предвижда изграждането на нова ограда, а околното пространство да се въведе в порядък. Издаването на разрешителното за строеж ще даде начало на строително-монтажните работи, които ще продължат близо 540 дни.

Интериорът на синагогата в днешно време.

Според кмета на общината, доктор Цветан Ценков, синагогата е не само една от забележителностите на град Видин, но и изключителен архитектурен паметник от национално и международно значение. По думите му контролът върху реконструкцията му ще бъде изключително строг. Ръководител на проекта е архитект Ангел Недялков, за когото най-важното е обектът да бъде възстановен в автентичния му красив вид.

Отляво: кметът на Видин доктор Цанко Ценков, отдясно: главният архитект на община Видин господин Ангел Недялков.

Оттук можете да видите как ще изглежда Видинската синагога, след приключването на работата по нея – https://www.facebook.com/watch/?v=278439246360149 .

Компютърно генерирано изображение на възстановената синагога.

Историята на сегашния религиозен храм започва след края на Руско-турската освободителна война, тъй като предишният е унищожен по време на военните действия. Синагогата е изградена благодарение на събраните дарения както на видинските евреи (населявали главно квартал „Калето“), така и на останалите им сънародници от всички краища на Княжество България. Тържественото откриване се състои на 28-ми септември 1894 г. в присъствието на тогавашния главен равин на България – доктор Мордехай Грюнвалд. Видинската синагога е втората по големина в страната, след софийската, но въпреки това е смятана за по-хубавата от двете.

Картичка на синагогата от началото на XX век.

След създаването на Израел през 1948 г., голяма част от видинските евреи напускат крайдунавския град, а сградата започва да се използва като склад. През 70-те години се планира архитектурното бижу да бъде превърнато в концертна зала, но впоследствие идеята отпада, което на свой ред води до днешното му окаяно състояние: покривът и прозорците липсват, стените са надраскани с графити, а природата бавно го превзема. На 9-ти март 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България „Шалом“, на общо събрание взима решението да дари имота на община Видин.

Отляво: фотопортрет на Жул Паскин в Париж, 1910 г., отдясно: творбата му Le Déjeuner от 1923 година.

Впрочем бъдещият център ще носи името на прочутия българо-американски космополитен художник от еврейски произход Юлиус (Юлий) Мордекай Пинкас, станал известен с творческия си псевдоним Жул Паскин. Роден е през 1885-а във Видин, а след това живее в Париж, Ню Йорк, Букурещ, Виена, Мюнхен и Берлин. Сред имената на приятелите му се открояват Амедео Модилияни, Ърнест Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов.