Хари Потър се сдоби със собствена статуя

Момчето, което оживява, не само покори сърцата на милиони хора, но и света на книгите, видеоигрите, саундтраците и играчките. В този ред на мисли преди няколко дни бе открита и първата му статуя в Лондон. Ето за какво става дума:

 

На 30-ти септември се състоя откриването на първата бронзова статуя посветена на Хари Потър, намираща се на известния площад „Лестър“ в британската столица. Творбата представя вълшебника, яхнал смело своята вярна метла „Нимбус 2000“ по време на игра на куидич – най-популярният спорт в света на магьосниците. Фактически това е не само много култова сцена от сагата, но и едно от първите ѝ официални изображения, появили се преди премиерата на първия филм „Хари Потър и Философският камък“ през 2001 година.

Скулптор на шедьовъра е полякът Анджей Шумчик, който, разбира се, е базирал дизайна на външния вид на фигурата на 11-годишния Даниъл Радклиф. Още повече, че мястото на творбата не е избрано случайно – близо до кино „Одеон“, където се състоя британската премиера на първата лента от сагата.

Впрочем, площад „Лестър“ е считан за центъра на британската култура, поради множеството разположени театри и кина около него (подобно на софийската улица „Раковски“). На същото мнение са и бизнес общността Heart of London Business Alliance, Уестминстърският градски съвет и няколко продуцентски студия, защото през тази година решиха да стартират проекта Scenes in the Square „Сцени на площада“.

Площад „Лестър“.

Целта е около площада да се поставят статуите на култови персонажи от света на седмото изкуство. По този начин туристите и местните жители, ще могат да се любуват на любимите си филмови герои, докато се разхождат.

Статуята на Мери Попинз.

Така Хари Потър зае своето почетно място до статуите на Мери Попинз, Батман, мечето Падингтън, комиците Лаурел и Харди, Бъгс Бъни и великия холивудски актьор Джийн Кели.

Така че следващият път, когато имате път до Лондон, не забравяйте да се отбиете на площад „Лестър“, за да видите любимите си филмови и анимационни герои.