Напусна ни Кензо Такада

COVID-19 отне живота на известния моден дизайнер Кензо Такада, основател на марката Kenzo – той почина от усложнения, свързани с болестта на 81-годишна възраст. Още през януари 2020-а той постави началото на новия си бранд за стоки за бита K3: след като напусна управлението на модната си къща през 1999-а, Keнзо Такада продължи да работи – да рисува, да създава театрални костюми и интериорни предмети. Разказваме ви за човека когото загуби светът на модата и дизайна.

 

Познаваме го просто по име – Кензо. Японецът, който от дете мечтае за модата, идва в Париж с празен портфейл и без да знае езика, за да стане страхотен дизайнер…

Пет открития 

Нов деконструктивизъм – така беше наречен неговият стил, включващ свободни, обемни облекла, прави линии и ярки цветове.

Широките дрехи, които замениха прилепналите. От последните ни беше писнало. Широките облекла на Kenzo се превърнаха в глътка свеж въздух.

Японската естетика в облеклото за европейците.

Кимоно ръкав (или прилеп).

Пуловерът- рокля.

Пет факта

Баща му бил собственик на малка чайна в южната част на Япония. След като се премества в Париж и отваря собствена модна къща, Кензо построява същата чайна в парижкия си двор и създава японска скална градина.

През 1958-а Кензо Такада става първият младеж, който се записва в най-старото японско училище за мода, Bunka Gakuen. И става най-добрият сред учениците, по-точно сред ученичките.

Кензо е наричан най-европейският от всички японски модни дизайнери. Роден е в Япония, но се прочу като френски дизайнер. След като отвори модна къща в Париж, той изведе на модния подиум модели, облечени в подобни на кимона дрехи. И въпреки че за него Париж бе идеалния град, Япония бе винаги в душата му.

През 1999-а Кензо Такада напусна поста креативен директор на Kenzo. Но тихата и спокойна „пенсия“ не беше за него. Кензо се научи да танцува фламенко, започна да пътува още повече, започна да създава интериорни предмети и да се интересува от рисуване. Една от изложбите му с името Kenzo Nô, състояща се от шестнадесет големи платна и няколко акварела, е посветена на японския театър но.

Първият аромат на марката се появява през 1988-а и се нарича просто –  Kenzo.

Пет цитата

– Едно време шиех рокли за куклите на сестра ми мечтаех как ще обличам кръглооки дъщери на далечния Запад. В Париж, решавайки да намеря нещо свое, помислих за смесване на кимоното със западните дрехи – широки пуловери, широки рамене, прави линии, широки ръкави.

– Никога не съм се стремял да стана възрастен. Винаги съм предпочитал да остана малко дете – и отвътре, и отвън. Защото веднага щом решиш да пораснеш, ти си налагаш някакви стереотипи, ограничаваш се в някакви рамки. И в резултат на това започваш да старееш.

– Трябва да си любопитен и да правиш само това, което ти харесва, дори ако то не носи пари.

– Когато си принуден да реагираш на тенденции, които не са ти много близки … това ти отнема свободата. Модата е календар, разписанието винаги трябва да се спазва точно.

– Моят стил е унищожаването на haute couture.