Бягство в планината с книга с фотографии в раницата

Ако ви предложат да зарежете всичко и да се скриете сред дивата природа, ще го направите ли? След като месеци наред мнозина бяха доброволни затворници в домовете си заради пандемията, вероятно този въпрос ще намери неочаквано голям брой утвърдителни отговори. А ако разгърнете новоизлязлата Living In The Mountains, богато илюстрирана книга – каталог, представяща най-добрите архитектурни изпълнения на къщи сред планината, тогава със сигурност у вас ще се отключи така наречената „ескейпистка фантазия“. Но няма какво да се учудваме –  къщите изглеждат снабдени с всички екстри на градския луксозен живот, а се намират високо по върховете, някъде точно под звездите.

 

Редакторката на издателството Phaidon’s – Вирджиния Маклауд обяснява, че впечатляващите къщи се намират на различни места по света, разпръснати в четирите посоки, но са подбирани внимателно, след редица обсъждания и експертни препоръки.

„Искахме да сме сигурни, че предлагаме на читателите си възможно най-пълната извадка красиви къщи сред планински пейзажи с различен климат от шест континента“, казва Маклауд и допълва: „Независимо къде живеете в планината, всяка фотография ще ви навява приблизително едни и същи мисли – и на моя си връх мога да си сътворя такава красота!“

„Ето защо това е книга не само за архитекти, а за всеки, който би отделил време и средства да внесе някои промени в къщата си – да я направи по-светла, по елегантна, по-привлекателна“ – убедена е Маклауд.

Навсякъде при представянето на къщите се акцентира върху прозорците – от тях сe разбира най-добре каква е архитектурната традиция, спазвана при създаване им. Например прозорците на къща в Мароко със сигурност ще е направена по всички канони на северноафриканската зидарска школа, а при европейските къщи задължително ще забележите характерни дървени елементи, с които се отдава дължимото на най-добрите архитекти от миналото, изграждали хижи за ски туристи.

Това, което е общото при представените къщи, е изобретателността, с която архитектите са се справили със сериозното предизвикателство – да строиш по върхове и чукари.

„Планините – освен че са красиви, са и страшни. В тях може да се загубите, да се подхлъзнете, да замръзнете – все неща, за които се опитваме да не мислим, съзерцавайки красотата им, но архитектите и строителите са длъжни да вземат предвид тези неща. На първо място – теренът, на който трябва да положат основите, е почти винаги един и същ – силно наклонен. Така че за архитектите предизвикателството е тройно – хем къщата да е стабилна, хем в нея да се чувствате защитени, хем да ви дава възможност да се наслаждавате на природата около вас в целия й блясък.

Благодарение на публикуваните снимки в книгата, вие наистина ще може да се наслаждавате на природата и да си представяте, че се пренасяте на едно друго място – божествено красиво и спокойно. Ето в кои шест къщи си представя че живее редакторката Маклауд.

Къщата на архитектурното бюро Olson Kundig в град Белвю, в щата Вашингтон. Построена е през 2008 година.

„Като си представя, че съм в тази къща, и ето – виждам невероятно небе, невероятна светлина! А това е просто бункер с малки прозорци, от които има страхотна гледка и която може да обхванете отвсякъде, като едновременно с това се чувствате защитени и сигурни!“ – убедено твърди редакторката.

Къщата на архитектурното бюро McLean Quinlan – Jackson Hole House – в град Джаксън, в щата Тенеси. Построена е през 2016 година.

„На това място отвсякъде ви „облъчва“ местната архитектурна традиция – вижте само покрива, огромните стъклени стени, които ви позволяват да имате поглед към невероятното небе над щата Уайоминг. Интериорът е по-скоро аскетичен, прилича на плевня. А при остъкляването архитектът си е играл на контрасти – хем имаш чувството, че всички те виждат, хем се чувстваш в безопасност и напълно защитен от външния свят“, обяснява Вирджиния Маклауд.

Къщата на архитектурното бюро Fearon Hay – Alpine Terrace House в Нова Зеландия. Построена е през 2017 година.

„Като погледна тези ъглови прозорци, и си представям, че паля огън в камината и се съсредоточавам в невероятната гледка пред мен“ – коментира лаконично Маклауд.

Къщата на архитектурното бюро Alric Galindez Arquitectos в Аржентина. Тя е наречена – S House и е построена през 2008 година.

„Това е къща, която, ако решите да нарисувате, със сигурност ще добавите край нея езера, заснежени скалисти върхове. Ако живеете в нея, няма да имате проблем да се фокусирате върху най-важните неща в живота – просто изгледът от прозорците ще ви го наложи“ – смята Маклауд.

Къщата на архитектурното бюро Kidosaki Architects Studio в японския град Нагано. Построена е през 2012 година.

„Архитектурата трябва да отразява драматичността на пейзажа. Тук този принцип е спазен без никакви компромиси“, не скрива възхищението си Маклауд.

Къщата на архитектурното бюро Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architects. Тя се намира в планината Риги в Швейцария. Построена е през 2004 година.

„Ще си помислите – какво толкова? Най-обикновена къщичка, в която да отида на почивка със семейството си или приятелите. Но кой не обича простичките неща – да ти мирише на смола, да е слънчево и топло, а като погледнеш навън – сняг и върхове“ – размечтава се Вирджиния Маклауд и пожелава всеки читател на Living In The Mountains да има възможност да повтори на живо нейното изфантазирано бягство в планината.