Forbes: Най-печелившите актриси за 2020 година

Преди броени дни излезе една от най-престижните класации за годината – тази на американското списание Forbes за най-високо платените актриси. Разказваме ви кои дами от света на седмото изкуство се представиха блестящо през тази година.

 

Отличничката за 2019-а бе Скарлет Йохансон, както вече писахме – https://special.bg/nay-petchelivshite-aktrisi-za-2019-a/ . Но, за жалост, тази година американо-датчанката не успя да се класира дори в челната десетка.

Скарлет Йохансон.

И така първенецът на 2020-а е колумбийката звезда София Вергара, която успя да спечели цели 43 млн. долара; през 2019-а тя зае второ място със сумата от 44.1 млн. долара. След нея се нареждат Анджелина Джоли с 35 млн. долара, Гал Гадот с 31 млн., Мелиса Маккарти с 25 млн., Мерил Стрийп с 24 млн., британката Емили Блънт с 22.5 млн., австралийката Никол Кидман с 22 млн., Елън Помпео с 19 млн., Елизабет Мос с 16 млн. и на десето място е афроамериканката Вайола Дейвис с 15.5 млн. долара.

От ляво надясно: София Вергара, Анджелина Джоли, Гал Гадот, Мелиса Маккарти и Мерил Стрийп.

Любопитно е да се спомене, че тази година най-печеливши са актрисите от малкия екран. Причината – двете кризи, предизвикани от коронавируса. Киносалоните по целия свят бяха временно затворени, но за сметка на това гледаемостта на някои уебсайтове за стримийнг като Netflix и Amazon Prime Video се увеличи тройно. Затова не за чудене, че Елън Помпео (“Анатомията на Грей”), Елизабет Мос (“Разказът на прислужницата”) и Вайола Дейвис (“Как да ни се размине за убийство”) се наредиха в челната десетка.

От ляво надясно: Емили Блънт, Никол Кидман, Елън Помпео, Елизабет Мос и Вайола Дейвис.

Филм, който е продуциран от глобална услуга за стримийнг със сигурност ще бъде видян от десетки милиони хора. В света на театралните издания този вид успех потенциално може да донесе приходи от порядъка на милиарди долари, задминавайки лесно тези от боксофиса на някоя касова лента.“ – споделя холивудския адвокат Том Ара.

Апропо, тази класация има за цел и да проучи какво е заплащането на двата пола в Холивуд. Сумата от парите, изработени от 10-те най-високоплатени актриси за 2020-а е 254 млн. долара, докато при техните колеги–мъже тя се е в размер на 550 млн. долара (оттук можете да разберете кои са 10-те най-печеливши актьори за 2020-а  – https://special.bg/obyaviha-nay-visokoplatenite-aktyori-v-sveta-za-2020-a/ ). Както по всичко личи Холивуд ще трябва да извърви още много път, за да може да осигури равно заплащане както за мъжете, така и за жените от света на седмото изкуство.