Обявиха най-високоплатените актьори в света за 2020-а

Forbes представи списъка на най-високоплатените актьори мъже за 2020 година. Участниците в първата десетка на рейтинга са спечелили общо 545.5 млн. долара в периода от 1 юни 2019-а до 1 юни 2020-а. При съставянето на класацията са взети предвид печалбите, преди приспадането на данъците, хонорарите на агентите, мениджърите и юристите.

 

На върха на челната тройка за втори път е Дуейн Джонсън – Скалата, който е спечелил през отчетния период  87.5 млн. долара. Бившият спортист и до неотдавна съсобственик на Лигата по американски футбол е спечелил 23.5 млн. долара само от един предстоящ високобюджетен филм на Netflix „Червена бюлетина”. Отлични финансови резултати показва и съвместният му проект с производителя на спортни дрехи и обувки Under Armour.

Вин Дизел.

На второ място е Райън Рейнолдс  със 71.5 млн. долара. Над 40 млн. от тях звездата спечели от филмите „Дедпул”, „Призрачна шесторка” на Netflix и вече споменатия „Червена бюлетина”.

Третата позиция е за Марк Уолбърг, чиято годишна печалба е 58 млн. долара. Неотдавна излезе филма на Netflix „Конфиденциално за Спенсър”, който стана третата по популярност лента на компанията, и в който актьорът изигра главната роля.

Бен Афлек.

Веднага след топ-3 се нарежда Бен Афлек с 55 млн. долара. През 2020-а носителят на наградата на Американската киноакадамия, напомни за себе си с филмите „Извън играта” на Warner Bros. и „Последното, което искаше” на Netflix. Пето място заема партньора на Скалата в „Бързи и яростни” Вин Дизел. Впрочем, при определени обстоятелства, той би могъл да се окаже много по напред в рейтинга, но му попречи пандемията. Заради COVID-19 премиерата на поредната част на франчайза бе отложена за догодина.

Акшай Кумар.

Шестата позиция си поделят представителят на Боливуд Акшай Кумар (48.5 млн. долара) и създателят на бродуейски мюзикъли Лин-Мануел Миранда  (45.5 млн. долара). Останалите трима в първата десетка са Уил Смит (44.5 млн.), Адам Сандлър (41 млн.) и Джеки Чан (40 милиона).

Адам Сандлър.

Съставителите на списъка отбелязват специално влиянието на хонорарите от Netflix върху печалбите на участниците в класацията. Над една четвърт от общия доход на първата десетка идва от американската компания. Най-печеливш от сделка със стрийминг гиганта е Адам Сандлър, чийто пик в кариерата, изглеждаше че е преминал преди няколко десетилетия. Но през миналата година актьорът изненада мнозина  първо – с отличната си роля в криминалната драма „Нешлифовани диаманти” (дистрибутор е Netfliх), която донесе на Сандлър 5 млн. долара, и второ – той получи 31 млн. (около 75% от общия му годишен доход) в рамките на подписаното още през 2014 г. съглашение за сумата от 250 млн. долара. Потребителите на Netflix са прекарали над 2 млрд. часа за да гледат проекти с негово участие. В резултат на това, още през януари компанията сключи с него още една сделка за още по-голяма сума.