Grand Seiko с нов механизъм в Spring Drive

Японската марка Grand Seiko представи два модела часовници с нов механизъм, наречен Calibre 9RA2 от серията на Spring Drive. Ето още подробности около това бижу на часовникарското изкуство.

 

 

Spring Drive е уникална мехатронна технология, разработена от японската компания, която съчетава предимствата на двата вида часовници – механичните (гарантиращи независимост от страна на вградения източник на захранване) и кварцовите (с избързване или забавяне в рамките на 0.5 секунди на денонощие).

Новият механизъм Calibre 9RA2.

Новият механизъм Calibre 9RA2 гарантира избързване или забавяне в рамките на 10 секунди в месеца. Освен това е минал специални тестове на всевъзможни удари, налягания, резки движения. Компактно се затваря в по-тънко тяло и така часовникът е с дебелина 11.8 мм и диаметър 40 милиметра.

Циферблатите на новите модели са украсени с елементи, вдъхновени от природата в Япония. Това е част от философията на Grand Seiko. Те защитават идеята, че трябва да създават часовници, свързани с природата.

За това и ясно заявяват своето верую: „Красотата, разнообразието и мистерията в света на природата са от основно значение за духа на Grand Seiko. Светлината се мести, рисувайки сенки. Вятърът вее, раздвижвайки дърветата и набръчквайки водата. Снегът се трупа на преспи, създавайки безкрайно разнообразни форми. И с промяната на сезоните вечният ритъм на времето, което тече, разпалва въображението на японците и вдъхновява всеки един елемент в Grand Seiko. Това са часовници, произведени с голяма прецизност, призвани да издържат на времето поколения наред. С тях Grand Seiko се стреми да изрази самата природа на времето“.

Ето защо първият модел – SLGA008 е с кафяв циферблат, имитиращ дърво. Той е произведен по случай 60-тата годишнина на Grand Seiko и е от розово злато. Вторият – SLGA007 е от синя стомана и е вдъхновен от повърхността на езерото Сува, намиращо се близо до мястото, където е фабриката на Grand Seiko. Двата модела са пуснати в лимитирани серии: златният вариант е в 140 броя (заради 140-тата годишнина от създаването на Seiko), а стоманеният е в 2021 броя.