Германски водещ ще връща награда заради измама

Германският телевизионен водещ и продуцент Клаас Хойфер-Умлауф ще връща журналистическа награда, след като бе обвинен, че е извършил измама. Решението е взето след повторно гласуване в 100-членното жури, при което мнозинството са се обявили за отнемане на наградата. Това съобщи немското списание Medium Magazin, по чиято инициатива се връчва наградата „Журналисти на годината“.

 

В категорията „Развлекателни предавания“ 36-годишният водещ Клаас Хойфер-Умлауф бе класиран на трето място. Наградата, с която той попадна в топ 3 за 2019 г. в немската журналистика, му бе връчена на специална церемония в Hotel & Stadtbad Oderberger в Берлин, на 17 февруари.

По-късно обаче от предаването STRG_F, излъчвано по Северногерманското радио, обвиниха Хойфер-Умлауф и колегата му Йоко Винтершайд в измама. Радиожурналистите уличиха телевизионерите, че репортажите им в развлекателното предаване Late Night Berlin по ProSieben далеч не са автентични и нерижисирани, както Хойфер-Умлауф твърди, и че в тях са използвани актьори. Пример за такъв лъжлив репортаж е заснета кражба на велосипеди.

Йоко Винтершайд и Клаас Хойфер-Умлауф.

Хванат натясно, Клаас Хойфер-Умлауф си призна грешката в собственото предаване и помоли зрителите за извинение. Опита се обаче да се оправдае – телевизионният формат, който правел, не бил класическо журналистическо предаване, а имал една единствена цел – да забавлява.

„Много от това, което се случва в телевизионните студия, и много от историите, които ви показваме в нашите репортажи, са подчинени на идеята да ви забавляват. Затова разказваме, колкото се може повече забавни истории, разменяме си шеги и закачки. Целта ни е да ви разсмеем и разсеем от делника. Понякога обаче надскачаме целта си. И това искам да го кажа много ясно“ – подчерта Хойфер-Умлауф, явно с цел да прехвърли топката в полето на журито, намеквайки, че те са сгрешили, решавайки да наградят изявите му.

От Medium Magazin обаче са категорични, че са станали жертва на измама. В официалното си изявление пишат: „В някои от изданията си телевизионният формат Late Night Berlin само претендира, че заснетите репортажи са автентични, а те не са такива. Клаас Хойфер-Умлауф не спазва принципите на прозрачност и откритост, необходимо условие да си свърши качествено работата. Подобен тип „фалшификати“ вредят на журналистиката и не са съвместими с критериите, по които ние връчваме наградите си“.

Медийната инициатива на Medium Magazin е от 2004 г., като наградите носят известност и престиж, без да имат финансово измерение. Журито определя победителите в няколко категории – отличават се журналисти, които работят по теми, неразработвани до момента, или занимаващи с известни проблеми, но с извънредна задълбоченост и отдаденост. Наградите се връчват и на журналисти, които налагат тенденции в професията, а по-специално за разследвания, редакторска работа и медийна маркетингова стратегия.

Хуан Морено.

По ирония на съдбата за журналист на 2019 г. бе обявен Хуан Морено – той работи на свободна практика, но публикува текстовете си предимно в „Шпигел”. В мотивите за награждаването му бе подчертано: „На Хуан Морено трябва да благодарим, че в края на 2018 г. бяха разкрити фалшификациите на журналиста от „Шпигел” Клаас Релотиус”.

Благодарение на проучванията на Морено се оказва, че в най-малко 14 публикации на Релотиус той си измисля и факти, и цитирани хора. Преди срамното разкритие Релотиус бе носител на множество награди – през 2014 г. Си Ен Ен му връчва отличието „Журналист на годината”, а още от 2013 г., та чак до 2018 г. (преди истината да излезе наяве), не минава година, без той да стане носител на журналистическа награда. Призовете му се връчват за разкрития около отвличането на деца от „Ислямска държава”, за съдбата на сирийски бежанци от Алепо, за мъченията в затвора във военноморската база в Гуантанамо. След като бе разкрит от Хуан Морено, Релотиус трябваше да върне всички награди и да напусне „Шпигел”. Нещо повече – на 23 декември 2018 г. „Шпигел” заведе дело срещу него по обвинение, че си е присвоявал даренията за сирийските сираци, за които, в крайна сметка се оказва, че лъже, че е срещнал в бежански лагери в Турция. Той реално няма контакт с такива деца и следователно няма как да им даде парите, превеждани от читателите на „Шпигел” на личната му сметка!

Клаас Релотиус.

Случаят „Релотиус” бе определен за огромен удар върху журналистиката в Германия. Както се вижда и от последния казус с Клаас Хойфер-Умлауф той е успял да си създаде последователи. От друга страна награденият Хуан Морено смята, че голямата заплаха за журналистиката в Германия не са измамниците като Релотиус, а прекалената припряност, кратките срокове, за които трябва да се направят сериозните журналистически разследвания. „Когато времето е малко и не стига да потърсиш надеждни източници, благодарение на които да потвърдиш информацията си, изкушението да си измислиш е твърде голямо”, предупреждава Морено.

Все пак добрата новина е, че в самата журналистическа общност в Германия не работят на принципа „гарван гарвану око не вади” и не търпят измамници в професията.