Starbucks: Предпазни мерки, хигиена и политика

Популярната американска верига за кафе също бе изправена пред редица  трудности, които се появиха заради разпространяващата се епидемия от коронавирус. За разлика от България, където всички обекти на бранда бяха затворени, в Съединените щати и Канада нещата са малко по-различни.

 

Основаната преди 49 години в Сиатъл компания предприе драстични мерки, за да окуражи социалното дистанциране и да спре разпространението на COVID-19. Въпреки кризисната ситуация, веригата за кафе се стреми да продължи да обслужва клиентите си на касите, през „drive-thru“ прозорците, където шофьорите могат да поръчат и да вземат кафето си, и да изпълнява заявените поръчки по апликацията за смартфони.

Заведение без столове

Впрочем всеки американски щат, както и съседна Канада, взеха самостоятелно решение как да процедират с мерките за сигурност. Някои клиенти, които успяха да видят с очите си промените, не пропуснаха шанса си да качат снимкови и видео материали в социалните мрежи, за да покажат как се е променила веселата и комфортна атмосфера на заведенията.

Голяма част от магазините обявиха, че ще премахнат столовете и масите, както за да спрат хората да сядат един до друг, така и за да не се застояват по-дълго клиентите в кафенето, и в същото време да промотират опцията си „grab-and-go“ (взимаш и тръгваш). Това се оказа голям шок за лоялната клиентела на марката, защото Starbucks е прочут именно с политиката си да сближава хората.


Всички кафенета от веригата премахнаха столовете си и това разби сърцето ми.  – сподели фен в Instagram. – Мнозина ходят всекидневно в Starbucks, за да могат да се социализират. Ще се завърнем по-силни отпреди. Много ти благодаря COVID-19.

Някои заведения решиха, че няма нужда да преместват всичките столове и маси, а просто да ги завържат с въжета, заключат с катинари, или да качат столовете върху масите. От друга страна, част от магазините просто затвориха до второ нареждане, също като българските, а останалите си промениха работното време.

Никакви чаши за многократна употреба

Една от наложените мерки, която засяга все още отворените кафенета, е да спрат да пълнят персоналните чаши за многократна употреба на клиентите, които могат да бъдат закупени или в Starbucks, или донесени от вкъщи, за да се намали използването на хартия и пластмаса.

Засега спираме да пълним персоналните чаши на клиентите си.“ – разясни Росан Уилямс, изпълнителен вицепрезидент на бранда. – Въпреки това ще продължим да уважаваме всеки дошъл с лична чаша, но за момента ще трябва да им сервираме в картонени за еднократна употреба.

Той каза още, че така американската марка се опитва да съкрати разпространението на коронавируса. Санитарните мерки са засилени още повече, а всички бизнес пътувания на работниците, свързани със самолет, са спрени до второ нареждане.

Политика за служителите на Starbucks

От 11-ти март стана ясно, че брандът е приготвил специално плащане за американския си персонал, който е имал контакт с коронавирус. Същата застрахователна полица бе приложена по-рано в Китай, откъдето тръгна световната пандемия.

С други думи, всеки бариста, който е бил в досег със заразен човек, или е диагностициран с вируса, ще получи 14-дневен платен отпуск. А ако не е успял да оздравее напълно, му се отпускат допълнителни 12 платени дни (общо 26).

Впрочем високорисковите служители, които имат докторска бележка, също ще получат специалното плащане. Но недиагностицираните работници имат право само на три дни платен отпуск, за да могат да бъдат тествани за COVID-19.

 

По този начин прочутата американска марка за кафе даде много добър пример на останалите как да се процедира в ситуация от подобно естество -без да се всява допълнителна паника, грижи за персонала и придържане към досегашната спокойна работа.