Световни опери и културни центрове отварят виртуалните си зали

„Метрополитън опера“ спусна завесите, но меломаните ще могат да гледат онлайн някои от нашумелите й спектакли.

 

 

 

Операта предлага тази възможност, след като властите в Ню Йорк разпоредиха затваряне на училища, ресторанти, клубове и забраниха всякакви събирания на повече от 50 човека, в духа на призива за „социална дистанция“ – мярка за справяне с коронавируса.

Тъй като този призив е повсеместен, не само операта в Ню Йорк, но и други културни институции решиха да отворят „виртуалните“ си сцени.

Ето къде какво може да гледате, припомняйки си мисълта на прочутия италиански сценарист и режисьор Франко Дзефирели: „Винаги съм вярвал, че операта е планета, където музите се срещат и работят заедно, чествайки всички изкуства!“

„Метрополитън опера“ в интернет

Още в края на миналата седмица „Метрополитън опера“ се възползва от програмата си Live in HD https://players.brightcove.net/102076671001/ShNTDWXQ_default/index.html?videoId=6142388880001, като там се излъчват спектакли онлайн от 19.30 часа местно време – българско от 01.30 часа. Всяка от оперите може да се гледа в продължение на 20 часа, след което идва ред на следващата и така до 22 март. Зрителите вече имаха възможност да чуят и видят „Кармен“ от Жорж Бизе – запис от 2010 г., „Бохеми“ от Джакомо Пучини – запис от 2008 година. Предстоящите заглавия са поставяни на „Метрополитън опера“ през последните 14 години:

На 18 март – „Трубадур“ от Джузепе Верди с диригент Марко Армилиато, в ролите – Анна Нетребко (Леонора), Долора Заджик (Азучена), Йонгхун Лий (Манрико), Дмитрий Хворостовски (граф Ди Луна), Щефан Кочан (Ферандо).

На 19 март – „Травиата“ от Джузепе Верди с диригент Яник Незе-Сеген, в ролите – Хуан Диего Флорес (Алфред), Диана Дамрау (Виолета) и Куин Келси (Жорж Жермон).

На 20 март – „Дъщерята на полка“ от Гаетано Доницети с диригент Марко Армилиато, в ролите – Натали Десе (Мари) и Хуан Диего Флорес (Тонио).

На 21 март – „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети с диригент Марко Армилиато, в ролите – Анна Нетребко (Лучия) и Пьотр Бечала (Едгардо).

На 22 март „Евгений Онегин“ от Пьотр Чайковски с диригент  Валерий Гергиев, в ролите Рене Флеминг (Татяна), Рамон Варгас (Ленски) и Дмитрий Хворостовский  (Евгений Онегин)

„Линкълн център“ привлича с Джон Кейдж

Създаденият със средства на Джон Рокфелер „Линкълн център“, в чиято сграда се намира и „Метрополитън опера“, също е отворил архивите си, но този път за камерна музика и предлага много от своите записи напълно безплатно.

Там може да видите „Сонати и интерлюдии“  (https://www.chambermusicsociety.org/watch-and-listen/video/2019-video-archive-3/cage-selected-sonatas-and-interludes-for-prepared-piano/?playlist=2725) (за подготвено пиано, 1946-48 г.) – едно от основните произведения на американския композитор Джон Кейдж, който е сред пионерите на хепънинга и двигател на движението „Флуксус“.

Концерти във всекидневната

Тъй като поне до 12 април емблематичното авеню „Бродуей“ ще остане пусто, в интернет пространството зрителите ще имат възможност да гледат очарователни мини спектакли от всекидневните на артисти, чиито представления са отложени. Такъв е случаят с Джон Кроуз, който тези дни трябваше да играе Орфей на сцената на „Уолтър Кер тиътър“  в представлението „Градът на Хадес“. https://www.broadwayworld.com/videoplay/Living-Room-Concerts-HADESTOWNs-John-Krause-Makes-Up-His-Missed-Performance-20200317. Зрителите са призовани и при желание да направят дарение в подкрепа на актьорите, лишени от възможността да се срещнат лице в лице с публиката си.

Виенската държавна опера онлайн

Виенската държавна опера, която затвори врати до 2 април, щедро предоставя на своите зрители възможност свободно да гледат спектаклите й, като първо си направят регистрация на https://www.staatsoperlive.com/. След това всеки ден от 19.00 часа местно време (20.00 часа българско) ще имате възможност да гледате различен спектакъл, който ще е достъпен в продължение на 24 часа (макар и в някои от случаите заглавията и диригентите да са едни и същи, изпълнителите в главните роли са различни):

 • на 18 март – „Валкюрите“ от Рихард Вагнер с диригент Саймън Ратъл
 • на 19 март – „Фалстаф“ от Джузепе Верди с диригент Зубин Мета
 • на 20 март – „Тоска“ от Джакомо Пучини с диригент Дан Етингер
 • на 21 март – „Пепеляшка“ от Джоакино Росини с диригент Жан-Кристоф Спинози
 • на 22 март – „Зигфрид“ от Рихард Вагнер с диригент Аксел Кобер
 • на 23 март – „Тоска“ от Джакомо Пучини с диригент Марко Армилиато
 • на 24 март – „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети с диригент Марко Армилиато
 • на 25 март – „Пепеляшка“ от Джоакино Росини с диригент Сперанца Скапучи
 • на 26 март – „Тоска“ от Джакомо Пучини с диригент Марко Армилиато
 • на 27 март – „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт с диригент Адам Фишер
 • на 28 март – „Залезът на боговете“ от Рихард Вагнер с диригент Аксел Кобер
 • на 29 март – „Ромео и Жулиета“ отШарл Гуно с диригент Пласидо Доминго
 • на 30 март – „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт с диригент Корнелиус Майстер
 • на 31 март – „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети с диригент Сперанца Скапучи
 • на 1 април – „Жената без сянка“ Рихард Щраус с диригент Кристиан Тилеман
 • на 2 април – „Пер Гинт“ от Едвард Григ с диригент Саймън Хюет

 

Харизматичното мецосопрано Фльор Барон от „92-ра улица“

На 19 март от 19.30 часа местно време (българско от 01.30 часа) нюйоркският център „92-ра улица“ ще ви зарадва с възможността да чуете изпълненията на мецосопраното Фльор Барон, акомпанирана на пианото от Мира Хуанг. Барон ще изпълни „На далечната любима“ https://www.92y.org/archives/fleur-barron-mezzo-soprano-myra-huang-piano.aspx от Лудвиг ван Бетовен, както и няколко песни от Густав Малер.

Джереми Денк по WQXR

На 20 март може да чуете по нюйоркското радио за класическа музика известният американски пианист Джереми Денк. Той ще бъде записан на живо от културния център The Greene Space в Долен Манхатън.  Денк ще изсвири прелюдии и фуги от цикъла „Добре темперирано пиано“ от Йохан Себастиан Бах. (Други негови предстоящи концерти – на 7 април и 11 май – също ще бъдат достъпни в интернет https://www.wqxr.org/music/musicians/jeremy-denk/).

 

Меломан да си в днешно време!