Мъск е готов да произвежда медицински апарати в заводите на Tesla

Tesla e готова да произвежда апарати за изкуствено вентилиране на белите дробове, в случай че в болниците се наблюдава дефицит на такива устройства, съобщи Илън Мъск в Twitter.

 

Той подчерта, че компанията му вече създава системи за вентилация за електромобилите и космическите апарати, така че подобна задача не би я затруднила.

Така Мъск реагира на молбата на един от потребителите в социалната мрежа. „Моля, препрофилирайте вашите фабрики, така че да изработват апарати за вентилация на белите дробове, които са необходими колкото се може по-скоро. Аз притежавам автомобил на Tesla и обожавам компанията. Трябва да престанете да се държите като идиот по този въпрос. Това е огромно бедствие. Попитайте докторите в тази сфера” – написа мъжът в посланието си до милиардера.

Мъск отговори, че компанията му е готова да произвежда устройствата и подчерта: „Tesla произвежда машини със сложни системи за климатичен контрол.  SpaceX създава космически апарати за поддържане на живота. Апаратите за вентилиране на белите дробове не са нещо сложно, но не бива да започваме производството им моментално”. Той попита друг събеседник, подхванал темата, в кои болници не достигат апарати. А потребителите на социалната мрежа започнаха да му предлагат множество варианти.

По-рано готовност да произвеждат подобни апарати заявиха компаниите General Motors и Ford. Те обсъдиха с американското правителство възможностите за производството им в автомобилните предприятия. На свой ред президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че в отговор на пандемията от коронавируса ще се възползва от закона за отбранителното производство от 1950 година. Това ще даде на правителството на страната широки пълномощия по въпроса за привличане на частни компании към борбата с кризата.

В началото на март Мъск нарече паниката, възникнала около коронавируса „тъпотия”, заради което с него влезе в спор икономистът и автор на книгата „Черният лебед” Насим Талеб. В средата на месеца, обаче, стана ясно, че милиардерът е разрешил на служителите на завода на Tesla в калифорнийския град Фримонт да не ходят на работа, ако се почувстват „дори леко неразположени”. В същото време Мъск продължи да подчертава, че се отнася негативно към паниката, твърдейки, че броят на заразените от коронавируса „няма да надхвърли 0.1%” от населението на земята.