Geely с още цели, въпреки че придоби разработчика на летящи коли

Китайският холдинг Geely е основан през 1986 г., но въпреки това има завидно големи успехи за автомобилна компания, която няма и 40 години на пазара.

Самата Geely Auto, смятана за най-голямото недържавно автомобилно предприятие в родния Китай, има 14 завода на територията на страната и още 4 други – в чужбина.

Холдингът притежава шведската Volvo и британската Lotus. Geely Group е собственик и на марки като Lynk & Co и Zeekr. Негови са и такситата и микробусите на London Electric Vehicle, които се движат из цяла Великобритания.

Не на последно място наскоро Geely завладя не само Поднебесната империя, както са наричали някога Китай, но и самите небеса. Холдингът притежава разработчика на летящи автомобили – Terrafugia.

Оказва се обаче, че амбициите на Geely Holding Group не свършват дотук – холдингът обяви, че ще си сътрудничи с Baidu Inc. и в резултат на това двете компании ще създадат нова марка автомобили – Ji Yue.

За онези, които не знаят, а и не са длъжни, Baidu е „китайският Google“. И той не е само търсачка, но и цял куп различни услуги, предлагани от голяма международна технологична компания, която освен всичко друго се интересува и от автомобили. Точно като Google, между другото.

Преди няколко години всички автомобилни концерни очакваха „автомобилите на Google“ да бъдат пуснати в продажба. Оказа се, че едва сега е настъпил моментът.

Първият автомобил от новата високотехнологична марка Ji Yue ще се появи през четвъртото тримесечие на 2023 година. Но снимки с изображения на бъдещата кола вече могат да бъдат намерени в мрежата. Изглежда… особено.

Но разработчиците съветват да не се обръща толкова голямо внимание на външния й вид, а на съдържанието – в нея са съчетани постиженията на Geely Holding в областта на иновативните модулни архитектурни постижения и напредналия опит на Baidu, който се отнася преди всичко до изкуствения интелект. С една дума – влизаш в колата и тя сама те вози натам, накъдето трябва.