Председател на Управителния съвет на MoMA, свързан с Епстийн

Сенатска комисия в САЩ иска от Леон Блек – бивш председател на Управителния съвет на MoMA – да обясни своите сделки с произведения на изкуството, свързани с Джефри Епстийн.

За това съобщава ArtNews, позовавайки се на писмо председателя на Финансовата комисия на Сената в САЩ – сенатор Рон Уайдън.

Писмото е от 16 страници, от 23 юли, като в него Уайдън обвинява Блек, че е скрил важна информация за сделки с Епстийн.

Джефри Епстийн бе американски финансов магнат, който през 2019 г. се самоуби в килията си в затвора в Ню Йорк, докато очакваше да отговаря по обвинения за трафик на непълнолетни момичета с цел сексуални услуги.

Джефри Епстийн с гостенка на събитие, организирано от него

В писмото си Рон Уайдън посочва, че Финансовата комисията разследва консултантска услуга, която Леон Блек е платил на Джефри Епстийн в размер на 158 милиона долара. Тя се е отнасяла до решаването на различни данъчни и съдебни дела, свързани с имущество.

Леон Блек

По-специално от Комисията се интересуват какво е било участието на Епстийн в структурирането на тръстове и в други сложни трансакции с цел избягване плащането на данъци върху дарения и имущество, както и на държавни такси в размер на 2 млрд. долара. Консултациите му били свързани с прехвърляния на имущество и ценности на децата на Леон Блек, се уточнява още в писмото на сенатора.

От Комисията се интересуват и защо Епстийн се е ползвал от извънредна схема на възнаграждение – за консултантските си услуги е получавал хонорар, далеч надхвърлящ този, изплащан на другите съветници на MoMA, наети от Блек.

Упълномощен представител на Леон Блек коментира, че бившият председател на Управителния съвет на MoMA оказва съдействие на Комисията и предоставя подробна информация по разглежданите въпроси.

„Сделките, посочени в писмото, са напълно законни във всяко едно отношение. Те са осъществени от реномирани адвокатски кантори и данъчни служби. Както и при други консултантски услуги, г-н Блек е изплатил всички данъци, дължими на правителството.“

В центъра на разследването, по което се ангажира Сенатската комисия в САЩ, е колекцията на Блек, за чието управление той е получил съществени съвети от Епстийн. Че съветите са били съществени, твърди друг консултант на Блек, явил се пред Комисията на 1 август 2022 г. и цитиран в писмото на Уайдън. Той твърди, че частната колекция на Блек била на стойност над 1 млрд. долара.

Уайдън настоява за повече информация относно „целта“ на партньорството на Блек и Епстийн в областта на изкуството, както и за всички заеми, направени за произведения на изкуството, в които е участвал самоубилият се финансов магнат.

Освен това той изисква и списък с всички сделки за размяна на произведения на изкуството на стойност над 1 млн. долара. „Подобна размяна“ или код „1031“ – според параграфа в разпоредбата в данъчния кодекс, позволява на инвеститорите да отложат плащането на данъка върху капиталовата печалба, като използват постъпленията си от продажбата на активи на подобна стойност за инвестиционни цели.

Разпоредбата беше популярна сред търговците на произведения на изкуството, които искаха да избегнат високата данъчна ставка върху капиталовите печалби, която е в размер на 28 процента. През 2018 г. Конгресът отмени код“1031″ в частта му, отнасяща се до произведения на изкуството. Уайдън поиска подробна разбивка на всяка сделка с произведения на изкуството между Блек и Епстийн.

Рон Уайдън.

Писмото на Уайдън е било изпратено на заклетия колекционер, малко след като той финализира сделка с Американските Вирджински острови, където Епстийн е извършвал по-голямата част от бизнес сделките си с цел да избегне потенциално съдебно дело срещу него. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Блек се е съгласил да плати 62.5 млн. долара на Американските Вирджински острови през януари 2023 г., за да си уреди „съдебното спокойствие“ при искове, които евентуално могат да възникнат на тяхна територия по време на разследването срещу Епстийн за трафик на хора.