Ferarri F40 – завинаги една от най-искрящите звезди на марката

За да отпразнува 40-годишнината на Ferrari, Енцо Ферари накара своя дизайнерски екип да създаде суперавтомобил, който да пренесе технологията на състезателните автомобили в колите, използвани в ежедневието.

 

Той реши да внедри най-важните системи в суперавтомобила с функционална простота.

Това беше и последната кола, разработена и сглобена под прякото ръководство на Енцо Ферари, преди той да почине през 1988 година. След успехите с турбокомпресора във Формула 1, през 1984 г. 288 GTO стана първият модел на Ferrari с подобен елемент.

Моделът F40 следваше примера му и също имаше V8 – с двоен турбокомпресор и надлъжна конфигурация, монтирана в средната част.

Мощността е в резултат на голям V8 двигател, който произвежда 478 к.с. и въртящ момент от близо 550 нютон метра.

Заради модерните материали, с които е изграден, F40 е много лек. Той използва кевлар за каросерията, която е интегрирана в стоманено шаси. Това тяло е произведено от Scaglietti и завършено във фабриката на Ferrari.

Формата F40 е разработена от Pininfarina с цел постигане на по-малко съпротивление и повдигане. Pininfarina е проектирала и качулка от лексан, под която да демонстрира в пълния му блясък V8 двигателя с двойно турбо.

Що се отнася до производителите на автомобили, малко са тези, които могат да се мерят по бързина, привлекателност и мистичност на спортните автомобили.

През последния половин век компании като Lamborghini, Maserati, Lancia и Pagani и Spada Vetture Sport, демонстрираха едни от най-бързите, най-съблазнителните и най-мощните автомобили, които светът някога е познавал.

И все пак, колкото и да е успешна всяка една от тези компании, няма друг производител на автомобили в Италия (или дори където и да било по света), който да е завладял в такава степен въображението на автомобилните ентусиасти като Ferrari.

От основаването си като автомобилен производител през 1947 г., Ferrari е отговорен за представянето на много от най-популярните, най-успешните и най-желаните спортни автомобили.

Що се отнася до F40 в частност, това е предшественикът на F50 и както всички коли от тази серия цената и красотата им са в пъти по-големи от очакваното.

Ferarri F40 може да струва до над 2 милиона долара за бройка. А заради неговата уникална структура и колекционерска стойност, тази цена се очаква само да расте в бъдеще.