Джон Уилямс – най-възрастният човек, номиниран някога за “Оскар”

По всичко изглежда, че успехите за 90-годишния именит американец в скоро време няма да спрат. Това се разбра предни няколко дни, когато Джон Уилямс получи 53-та си номинация за престижната награда „Оскар” за последния филм на Стивън Спилбърг „Семейство Фейбълман”.

 

Номинацията е едно на ръка, ала – за да спечели музикалният шедьовър на Уилямс – той ще трябва първо да се пребори със саундтраците на „Вавилон”, „На Западния фронт нищо ново”, „Всичко навсякъде наведнъж” и „Баншите от Инилерин” в категорията „Най-добра оригинална музика”.

Легендарният Джон Уилямс ще навърши 91 години на 8-ми февруари.

Но да припомним, композиторът на известната тематична мелодия към поредицата “Междузвездни войни”, не е единственият възрастен човек, номиниран някога в историята на престижните филмови награди. Това са сценаристът Джеймс Айвъри за „Призови ме с твоето име“ (2017), костюмният дизайнер Ан Рот за „Майката на блуса“ (2020) и режисьорката Агнес Варда за „Лица и села“ (2017) – всичките номинирани на 89-годишна възраст.

От ляво надясно: Джеймс Айвъри, Ан Рот и Агнес Варда.

Тъй като тазгодишната церемония ще се проведе чак на 13-ти март в Dolby Theatre в Лос Анджелис, ако Джон Уилямс спечели тъй желания кинематографски приз, той вече ще има навършени 91 години (роден е на 8-ми февруари 1932 г. във Флорал Парк, Лонг Айлънд, Ню Йорк).

„Семейство Фейбълман”.

Оттук можете да чуете и филмовата музика към кинолентата „Семейство Фейбълман” – https://www.youtube.com/watch?v=xTq9f1WXAH8 .