Джеръми Айрънс – Кралят, който не вярва в тежкия труд

„Не, аз не вярвам в тежкия труд. В изкуството нещата стават с лекота. Иначе не се получават“ – смята британският актьор Джеръми Айрънс, който днес, на 19-и септември става на 74 години.

Джеръми Айрънс е многократно награждаван британски актьор, чието състояние възлиза на 25 милиона долара. Започва кариерата си на сцената в Bristol Old Vic.

Снима се в множество филми и телевизионни сериали и прави забележителни роли, включително в „Brideshead Revisited“ („Завръщане в Брайдсхед“), „Moonlighting“ („Съдружници по неволя“), „The Mission“ („Мисията“), „Dead Ringers“ („Смъртоносна връзка“) и „Reversal of Fortune“ („Обрат на съдбата“), като за ролята си в последното заглавие печели „Оскар“ за най-добър актьор.

Айрънс озвучава злодея Скар в „Цар Лъв“ на Дисни, а кинокритиката не пести суперлативи за ролите му в историческите телевизионни сериали „Елизабет I“ и „Борджиите“. Неслучайно неговите колеги и приятели са му измислили псевдонима „Кралят“.

В „Предел на риска“.

Джеръми Айрънс е роден на 19 септември 1948 г. в градчето Каус, на остров Уайт, в южна Англия. Майка му се казва Барбара, баща му – Пол. Има по-голям брат на име Кристофър и по-голяма сестра на име Фелисити. Като дете свири на барабан и хармоника в училищния оркестър, който се състои само от четирима души.

Завършил е Бристолското театрално училище.

Айрънс дебютира в игралното кино през 1980 г. с поддържаща роля в биографичната драма „Нижински“ – на името на легендарния балетист и хореограф от полски произход.

През 1981 г. изпълнява за първи път главна роля в романтичната драма „Жената на френския лейтенант“, където си партнира с Мерил Стрийп. Друга знакова негова главна роля е на Йежи Сколимовски в „Съдружници по неволя“. В този филм, сниман през 1982 г., Айрънс играе полски електротехник в Лондон.

 

Впоследствие актьорът участва във филми като „Предателство“, „Дивата патица“, „Мисията“.

През 1988 г. Айрънс прави една от най-силните си роли – в психологическия трилър на Дейвид Кроненбърг „Dead Ringers“ „Смъртоносна връзка“, в който играе близнаците гинеколози Бевърли и Елиът Мантъл. Следват още няколко знакови главни роли – в „A Chorus of Disapproval“ („Хор на неодобрение“), „Australia“ („Австралия“) и „Danny, the Champion of the World“ („Дани, шампион на света“).

През 1990 г. Айрънс се превъплъщава в образа на британския адвокат и светска личност Клаус фон Бюлов в „Обрат на съдбата“ и печели „Оскар“ за най-добър актьор.

След този успех участва в „Операта на просяка“ на Иржи Менцел и в образа на Кафта едноименния филм на Стивън Содърбърг.

През 90-е Айрънс прави забележителни роли във филми като „Умирай трудно с отмъщение“, „Китайска кутия“, „Лолита“ и „Човекът с желязната маска“. В началото и до средата на първото десетилетие на XXI век прави запомнящи се роли в „Машината на времето“, „А сега… дами и господа“, „Венецианският търговец“, „Да бъдеш Джулия“, „Небесното царство“, „Казанова“, „Вътрешна империя“ и „Ерагон“. Други забележителни роли на Айрънс са в „Апалуза“, „Предел на риска“ („Margin Call“), „Прелестни създания“, „Надпревара“, „Лигата на справедливостта“ и „Домът на Gucci“.

Джеръми Айрънс участва в няколко благотворителни инициативи – той е патрон на „Екипа за спешно реагиране при издирване и спасяване“ (ERTSAR) – организация, призната от ООН, която при бедствия и аварии търси пострадалите.

Член е и на „Prison Phoenix Trust“ в Англия, както и на базираната в Лондон „Evidence for Development“ – организации, стремящи се да подобрят живота на най-нуждаещите се, като им предоставят хранителни продукти. През 2000 г. Айрънс получи „Златна плоча“ от Американската академия за постижения.

През 2010 г. Айрънс участва в промоционален видеоклип „The 1billionhungry project”, свързан с инициативата да се съберат поне един милиард подписа под петиция, призоваваща международните лидери най-накрая да решат проблема с глада.

През 2011 г. Айрънс е посланик на добра воля на Организацията за прехрана и земеделие на Обединените нации.

В „Лолита“.

През ноември 2015 г. актьорът подкрепи кампанията No Cold Homes на британската благотворителна организация Turn2us. Той е сред близо тридесетте знаменитости, сред които Хелън Мирън, Хю Лори и Ед Шийрън, които дариха свои зимни дрехи на аукцион, чиито приходи бяха дадени за различни инициативи под надслов „По-топли домове през зимата във Великобритания“.

Айрънс всяка година продуцира поставянето на Шекспирови пиеси в градчето Бийкънсфийлд и подкрепя финансово Лондонската драматична школа.

В „Домът на Gucci“.

През септември 2008 г. Айрънс получи почетно пожизнено членство в Юридическото дружество на Дъблинския университетски колеж за приноса си към телевизионното и киноизкуство. Той има и почетна докторска степен от Solent University в Саутхемптън.