„Колко близо“ не пита, а директно се заби на върха на „София 2022“

Тази седмица мина под знака на „XII Международен фестивал за поп и рок музика със звездите на България“.

 

 

Това е конкурсът за нова българска поп и рок песен „София 2022“, който Столична община организира за 12-и път. Тази година в него се състезаваха тринадесет песни.

На 15-и септември, в зала номер 1 на НДК изпълнителите представиха бъдещите си хитове, които са създали през 2022 година.

На сцената излязоха шест групи – „Атлас“, „Графит“, „Хоризонт“, DELTA ROOSTERS, WEIL , ROCK SESSION; два дуета – единият на Мартина и Калки, вторият – на Маргарита Хранова и Донко Марков; едно трио – на Катина, Георги Низамов и Наско Ляпчев и четири индивидуални изпълнители – на Виктория Главчева, Антония Маркова, Петя Буюклиева и Христо Деянов.

Трета награда спечели група „Хоризонт“ с песента „Пазя те“ по текст на Валери Славчев и музика – Димитър Бенков. Момчетата от бандата я посветиха на българското семейство, с думите: „България има нужда от силни семейства“.

Хоризонт.

Бяха връчени две втори награди. Едната отиде при Антония Маркова за изпълнението й на „Целувай ме, аз те намерих“ по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев.

Антония Маркова.

Получавайки приза, Маркова сподели, че е била особено развълнувана по време на изпълнението си – точно в този момент майка й е в болница и не е,както винаги, до нея. Маркова обедини положителната енергия на всички в залата и с топло пожелание я изпрати на майка си.

Другата втора награда бе връчена на WEIL за „Ангел на любовта“ по музика, текст и аранжимент на Пламен Ковачев.

WEIL.

Изпълнителите съвсем искрено си признаха, че наградата е неочаквана за тях и са много благодарни.

Първа награда бе присъдена на група DELTA ROOSTERS за песента им „Колко близо“ по музика и текст на Антон Серкеджиев.

DELTA ROOSTERS.

Членовете на бандата също като WEIL споделиха, че са много изненадани – че участват за трети път, а вече имат първа награда.

Наградата на медиите „За повече българска музика в национален ефир“ получи песента на Маргарита Хранова и Донко Марков – „Надежда“. Тя е по музика на Иван Кръстев, текст – Ваня Маркова и аранжимент – Йордан Данев.

Донко Марков и Маргарита Хранова.

Маргарита Хранова благодари за наградата, отбелязвайки, че с нея младият Донко Марков ще има силен старт и се надява да продължи само напред, като изгради прекрасна кариера.

Българската национална телевизия ще излъчи ХII Фестивал за поп и рок музика „София 2022“ с режисьор Боян Даскалов на 15 октомври, събота, от 15.00 часа.

Гласуването за „Песен на публиката“ ще продължи до 16 октомври 2022 год., когато  тя ще бъде обявена в Централната емисия „Новини“ по БНТ.

Песента на публиката ще стане ясна в централната емисия „Новини“ на БНТ, като за целта слушателите и зрителите могат да гласуват на телефона 17 777 с текст DMS Budni, добавяйки номера на песента си – фаворит.

И тук е мястото да споделим прогнозите си – от силата на аплодисментите на публиката сериозен фаворит е песента на младежката банда от Силистра „Графит“ – „Летя“. Тя е по музика и аранжимент на Иван Неделчев и по текст на „Графит“ и Боби Ейнджъл.

Графит.

Друг сериозен претендент за наградата на публиката е „Да излъжем любовта“ на Мартина и Коцето Калки, които са дует, както на сцената, така и в живота. Изпълнението им на песента по текст и музика на Петър Писарски развълнува с болезнената тема за домашното насилие и с безспорната, но често забравяна истина, че любовта насила не може да се върне.

Мартина и Коцето Калки.

Не е за подценяване и песента по текст и музика на Петър Маринов „Летят светофари“. Вокалистът на „Атлас“, заедно с цялата група, така се раздадоха на сцената – сякаш някой им бе обещал само зелен светофар на най-големите булеварди на София.

Атлас.

За гласуващите със смс-и е важно да знаят, че събраните средства от тях ще отидат в полза на благотворителната кампания на Столичната община в подкрепа на жените с репродуктивни проблеми „Да сверим биологичния си часовник навреме“.

В рамките на концерта бяха връчени и няколко извънредни отличия. По повод 2х20 на сцената специална награда получи Петя Буюклиева. Водещият на конкурса Наско от БГ радио припомни мегаконцерта на поп звездата в НДК  – „ С мен бъди“, а изпълнителката си пожела да е здрава, да има творческо дълголетие и да успява да радва феновете си още години наред.

Петя Буюклиева.

За принос в българската музика бе отличен композиторът Асен Драгнев, който е създал над 200 песни  в областта на популярната музика, изпълнявани от изпълнители като Лили Иванова, дует „Ритон“, Маргарита Хранова, Васил Петров, Панайот Панайотов, група НЛО, Кристина Димитрова, Чочо Владовски, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Васил Найденов, Тоника СВ, Георги Христов, Венета Рангелова, Богдан Томов, Борис Годжунов, Стенли.

Асен Драгнев.

За да му връчи наградата, на сцената въодушевена изтича Йорданка Христова, която сподели, че го познава от бебе. След като получи наградата си, Асен Драгнев остана на сцената и заедно със „Спринт“,  групата, с която е започнал да свири на клавишни през 80-е години, изпълниха песента „Случаен минувач“.

Тя е по музика на Асен Драгнев и по текст на Иван Тенев, който, когато я е писал, вероятно никак не е бил в настроение. Достатъчно е да чуете първия куплет: „Лутам се, в галактика без време. Срещам се с човеци като мен. Пътя си загубили безценен. Даже не казват добър ден“. После в песента се появява и образът на принца на нощта, от което става ясно кой диктува правилата на случайните минувачи и сивите пътници, герои в галактическата история.

Наградата за цялостно творчество бе присъдена на проф. Михаил Белчев. Докато председателят на Столичния общински съвет – Георги Георгиев му връчваше наградата, в залата звучеше хитът му „Булевардът“ с незабравимите думи, написани по текст на поетесата Миряна Башева: „Под дебели подметки и проза дреме есенно жълт тротоар, на разсъмване всичко е розово – за 15 минути макар…“

„За тези 54-55 години работа в жанра да бях оставил само тази песен – ми стига“ – призна развълнуваният Михаил Белчев.

Михаил Белчев.

Накрая фестивалът бе закрит с песента на Богдан Томов – „Не спи градът“ по текст на Добромир Банев, музика и аранжимент – Асен Драгнев. Тя прозвуча като красиво обещание – пожелание: „И с теб ще се обичаме така, че другите да чувстват, че живеят“.