Двойни стандарти в групата Rammstein

Вокалистът на Rammstein Тил Линдеман стана една от най-обсъжданите личности в Русия. Причината – той изпълни съветска песен „Любим град“, снима видеоклип към нея като част от рекламната кампания за филма „Девятаев“, и в същото време не каза и дума по повод присъдата на бившия координатор на Алексей Навални – Андрей Боровиков, осъден на две години и половина затвор за разпространение на порнография, а по-точно на клипа Pussy на Rammstein от 2009 година. Какво се случва с Тил Линдеман?

 

 Защо „Любим град“?

Всяка година около Деня на победата (9 май) руски поп изпълнители изпълняват в нов аранжимент някоя популярна песен, свързвана с Великата отечествена война. Това направи и Тил Линдеман, изпълнявайки любимата на поколения „Любим град“ по стихове на Евгений Долматовски и музика на Никита Богословски.

За първи път тя е изпълнена от Марк Бърнс във филма „Бойци“ от Едуард Пензлин (1939). Новата версия на песента се появи в YouTube с видео, съдържащо кадри и изображения от филма „Девятаев“ на Тимур Бекмамбетов и Сергей Трофимов. Той е посветен на съдбата на военния пилот и герой от Великата отечествена война Михаил Девятаев. В клипа виждаме Тил Линдеман като поп певец от 70-те години. Вокалистът на Rammstein e в официален костюм, с вратовръзка и усърдно, макар и с очевиден немски акцент, изпява всички куплети от „Любим град“. После го виждаме и в съветска военна униформа, на ВВС, модел от 1943-1945 година.

Тил Линдеман присъства и на церемонията по откриването на Московския международен филмов фестивал, където бе и премиерната прожекция на „Девятаев“. Въпреки че певецът не даде нито едно интервю, а се ограничи до кратък официален коментар за медиите, в който говори за „мостовете на приятелство между народите“, лансирането на видеото предизвика небивал интерес. За по-малко от седмица видеото събра над 2 милиона гледания в официалния канал на Тил Линдеман в YouTube.

И в YouTube каналът на „Русия 1“, където клипът също бе публикуван поради факта, че руската държавна телевизия е копродуцент на „Девятаев“, имаше над милион гледания и множество коментари, чиито автори поздравяваха германеца, че не „дъвче думите, като нашите“ и че песента изпълнява важна миротворческа мисия.

За съвсем кратко време Тил Линдеман се „обзаведе“ с верни руски фенове, чийто интерес подхранваше с постоянно качване на снимки в профила си в Instagram – всички те в характерната за късния социализъм естетика. Изпълнителят се появяваше и като строг партиен кадър, и като „дипломат“ с куфар, и като научен работник. Под тях имаше и иронични коментари от типа „чака руски паспорт“.

И те не бяха без основание – в период, в който Rammstein за повече от година отложи турнетата си, Тил Линдеман намери топъл прием в Русия – място, където винаги е добре дошъл и, което е по-важно, където го харесват и са готови добре да му плащат. Дългогодишната любов на Тил Линдеман към Русия не е тайна за никого – достатъчно е да си припомним общата песен на Rammstein с ТаТу – Moskau.

Но животът в Русия не е само премиери на патриотични блокбъстъри.

В деня, когато бе премиерата на „Девятаев“, бившият координатор на Алексей Навални от Архангелск – Андрей Боровиков бе осъден на две години и половина затвор за разпространение на порнография. Съдът счете, че престъплението му е сериозно – запазил е клипът на Rammstein от 2009 г. Pussy в лични видеоклипове в профила си в социалната мрежа ВКонтакте. Делото е образувано през септември 2020 г. след жалба на доброволец от щаба на яростния противник на Навални – Александър Дуринин.

Видеоклипът Pussy на Rammstein е включен в регистър с така наречените забранени видеа на Министерството на правосъдието на Русия. Потърсен за коментар от различни медии, Тил Линдеман се оказа неоткриваем.

Рихард Круспе.

За сметка на това китаристът на Rammstein Рихард Круспе обяви своето мнение. На личната му страница в Instagram четем: „Разбрах за случая с Андрей Боровиков. Според съобщения в медиите срещу него е образувано дело за разпространение на порнография – става дума за това, че е публикувал видеоклипа на Rammstein Pussy в руските социални мрежи. Дълбоко съжалявам, че Андрей Боровиков е получил ефективна присъда по подобно обвинение. Това е шокиращо. Групата Rammstein винаги е защитавала свободата на изкуството като основно и неизменно право на всеки човек“.

Андрей Боровиков.

За отбелязване е, че официално изявление от името на Rammstein няма. Сякаш Тил Линдеман и Рихард Круспе си живеят свой собствен живот, по свои правила, на различни планети.

Единият се разхожда по червения килим в Москва, а другият изразява загриженост за съдбата на руски опозиционен лидер. Но независимо от тези „двойни стандарти“ в Rammstein, съставът на групата остава непроменен – вече 27 години. Предстои да видим дали случая с Андрей Боровиков няма да сложи край на тази „групарска“ идилия.