5 от най-красивите природни богатства на България

Татковината ни отдавна се слави с божествено красивата си природа: реки, долини, низини, планини, пещери, хълмове, море. И въпреки че мнозина са запознати или са посещавали немалко от природните ѝ богатства, понякога или не са чували за останалите, или не им е оставало време, за да ги посетят. Ето защо ви разказваме за 5 наистина очарователни места, които обезателно трябва да включите в туристическия си списък.

 

1. Райското пръскало

Този шедьовър на Майката Природа се намира в централната част на Стара планина: близо до град Калофер и в подножието на връх Ботев. Райското пръскало, чието друго име е Калоферско пръскало, е най-високият постоянен водопад както в България, така и на Балканския полуостров – цели 124 метра! Обявен е за защитен природен обект през 1965 година. Близо до подножието на водопада се намира и хижа „Рай“, която е входен пункт за посещението му. Така че не губете време, затегнете коланите и отидете, за да си направите незабравими спомени под водната каскада (от испански „водопад“).

2. Тевното езеро

Това навярно е едно от най-любимите места на планинарите, намиращо се в Северен Пирин на височина 2512 метра. Тевното езеро е не само част от групата езера, наречена Малкокаменишки, но и най-голямото и най-високото на такава надморска височина в България. Формата му слабо напомня на бъбрек, има площ от 60 дка, дълбоко е 4 м, а водният му обем се изчислява на 116 хил. куб. метра. Близо до него има заслон, където можете да пренощувате, така че не му мислете много – Тевното езеро ви очаква!

3. Мелнишките пирамиди

Намират се близо до най-малкия град в България – Мелник – и представляват уникални скални образувания, получили се благодарение на ерозията на глинената почва. Мелнишките пирамиди се ширят върху площта от 50 кв. км и условно се делят на три дяла – Мелнишки, Кърлановски и Роженски. В интерес на истината, природната забележителност се намира в процес на дооформяне и доизграждане, което вероятно е една от причините, поради които туристи от цял свят се спират, за да им се полюбуват.

4. Скалният мост край село Тюленово

Тази „творба“ на Майката Природа се намира в област Шабла, община Добрич. Едва през миналата година тя бе обявена за природна забележителност. Тъй като скалното образование няма аналог по българското черноморско крайбрежие, стотици са туристите, които прииждат, за да снимат Скалния мост за спомен. Любопитно е да се спомене, че тук през 1951 г. е открито първото нефтено находище в България, а селото получава новото си име благодарение на румънската кралица Мария (1875-1938), която малко преди смъртта си пуска двойка тюлени на свобода. Преди това населеното място е било познато с турското си име Калъч кьой („Село на сърпа“).

5. Белоградчишките скали

Навярно този природен феномен е най-известната българска забележителност, освен Седемте рилски езера. Скалният комплекс се намира около едноименния град и е дълъг приблизително 30 км и е широк към 6-7 километра. Белоградчишките скали са били извайвани в продължение на над 200 млн. години, а червеният им цвят се дължи на съдържанието на железен окис. Най известните сред тях са Мадоната, Адам и Ева, Ученичката и Монасите. Любопитна подробност е, че прекрасните скали се появяват и в култовия сериал „Игра на тронове“, макар и леко променени от компютърните програми. Ето още една причина това място да бъде посетено и от всеки истински фен на нашумялата поредица.