Дубай първи ни запознава с летящите таксита

По всичко личи, че култовият луксозен град иска да бъде пионер за доста иновации – включително и символ на технологичния прогрес.

 

Неотдавна от Banker Special писахме, че в най-скоро време ще започне масовата продукция на първите летящи автомобили. Допълнително, че именно столицата на Емирство Дубай първа иска да въведе новия транспортен тренд. Затова не е хич чудно, по данни на „Асошиейтед Прес“, че Дубай възнамерява още през 2026-а да стартира първите услуги за летящи таксита в света.

Нещо повече – преди броени дни владетелят на Дубай – шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум – представи програмата във видео, качено в социалната мрежа Twitter. От него се разбира, че задвижваните от шест ротора (движещата се кръгообразно част на машина) летящи превозни средства трябва да бъдат осигурени от калифорнийската компания Joby Aviation.

Ахмед Бахрозян от транспортната служба на Дубай също споделя всеобщото мнение, че новата транспортна услуга още повече ще засили туризма и интереса към луксозното населено място.

Ахмед Бахрозян.

Наред с това се обмисля и изграждането на четири „вертипорта“, или площадки за вертикално излитане, из града: едно на международното летище, едно в центъра, едно на остров Джумейра и последното на пристанището. Те ще се състоят от две площадки за кацане и излитане плюс четири зарядни станции.

Всяка една летяща машина ще може да транспортира до четирима пасажера, като първоначално е планирано такистата да бъдат управлявани от пилоти. А относно тарифите на новия транспорт – цената им ще бъде с една идея по-висока от тази на лимузините в емирството.