Варшава – новото лице на „Най-добрите европейски дестинации”

За поредна година култовата европейска класация излъчи своя нов победител – Варшава – полската столица, която със сигурност трябва да бъде посетена.

 

Близо половин милион пътешественици от 178 държави гласуваха за своя фаворит. И ето, че Варшава взе щафетата от миналогодишния победител – Любляна.

Красив, подреден, зелен и богат на история – това е най-големият полски град. Възникнала през XIII век, Варшава постепенно измества старата столица Краков като официална резиденция на полските монарси. Не само, че във Варшава се подписва знаковата уния между Полското Кралство и Великото Литовско Херцогство, но и крал Сигизмунд III Васа впоследствие премества столицата от Краков във Варшава през 1596 година. Именно във Варшава е написана първата европейска и втората във света конституция – след американската – през 1791 година.

Част от Стари град, градските стени, Кралският дворец и Колоната на крал Сигизмунд III Васа във Варшава.

Въпреки многобройните войни, бедствия и унищожения, Варшава – подобно на мистичната птица Феникс – всеки път се възражда от собствената си пепел все по-красива и все по-могъща. Такъв пример е ужасяващото унищожение на Варшава през 1944-а от армията на Третия райх: близо 80% от сградите ѝ са били изравнени със земята. Щетите са били толкова огромни, че след приключването на Втората световна война полското правителство е възнамерявало да премести столицата изцяло в съседния на Варшава град Лодз.

Старият град и църквата „Света Анна“, гледани от улица „Краковские пжедмиешчие”.

Въпреки това с огромни усилия и целеустременост поляците успяват да възродят отново своята тъй скъпа столица. Ето защо Старият град на Варшава се нарича и „най-новият стар европейски град”. Но освен него и Кралския замък, може да се разходите по луксозната улица „Краковские пжедмиешчие”, да посетите паметниците на Николай Коперник и Ференц Лист, музея на Фредерик Шопен, река Висла или Двореца на културата и науката – първия полски небостъргач, препращащ към социалистическото минало на Полша.

Дворецът на културата и науката във Варшава. Наричан още и „Подаръкът на Сталин“.

Нещо повече – Варшава се явява като перфектна кръстоска между Париж, София и Москва. За последните два града е ясно, тъй като социалистическата архитектура е основен елемент от градоустройствените планове след разделянето на Европа на два политически лагера.

Главният площад и статуята на варшавската русалка, която краси столичния герб, в Стария град.

Също така Варшава е един от малкото градове в света – ако не е даже и единственият – където има издигнат паметник на малките деца, дали живота си за свободата на родината си по време на прочутото Варшавско въстание от 1944 година.

Паметник на загиналите деца, намиращ се в непосредствена близост до Стария град, дали живота си за свободата на Полша по време на Варшавското въстание от 1944 година.

Впрочем, една от легендите за произхода на името на полската столица, е свързана с любовта между рибаря Варса и русалката Сава. Поради тази причина не е чудно, че именно тя е изобразена върху варшавския герб.

Още архитектурни красоти от Варшава.

 

Затова не губете повече време – Варшава ви зове!

 

А ето как изглежда целият ТОП 10:

1. Варшава, Полша

2. Атина, Гърция

3. Марибор, Словения

4. Виена, Австрия

5. Читадела, Италия

6. Есен, Германия

7. Веспрем, Унгария

8. Лондон, Великобритания

9. Гренобъл, Франция

10. Манхайм, Германия