Dogen City – японският град на бъдещето

Грандиозният градоустройствен проект не само ще произвежда близо 7000 тона храна годишно и ще генерира 22 млн. kW електроенергия, но и ще може да приюти близо 40 хил. души.

 

Както неотдавна писахме, Саудитска Арабия реши да сюрпризира света с два наистина грандиозни проекта – The Line и Оксагон. Междувременно Япония също не изостава, представяйки на свой ред своето „Асо в ръкава“. Това е Dogen City (ドーゲンシテ), който не само ще се адаптира към изменението на климата, но също така ще предоставя авангардни здравни услуги и наистина екологичен начин на живот на жителите си.

Точно така, кръглата структура, ширеща се на 390 акра, ще може безпроблемно да устои на природни бедствия и да приюти 40 хил. души: 10 хил. жители и 30 хил. посетители. В нея човек ще може да намери не само обществени жилища, но също така и медицински изследователски центрове, съоръжения за производство на храни и дори площадки за изстрелване на космически кораби.

Tелемедийни медициснки консултации.

Част от иновациите на новия град на бъдещето включват ежедневни телемедийни консултации. Тоест, чрез използването на сензори, кръвни проби и анализ на генома, живущите ще могат да получат точна картина за тяхното здравословно състояние. Наред с това те също ще имат достъп до напреднала роботизирана хирургия и фармация.

Всички храни ще бъдат отглеждани на място.

По отношение на храните: те ще бъдат отглеждани на място. За целта ще се използва модерна технология за култивиране, която разчита на морската вода като източник на хранителни вещества за растенията.

Компютърно генерирано изображение на града.

До този момент все още няма информация нито за точното местоположение на гигантския строителен проект, нито за неговия бюджет. Ала се говори, че Dogen City ще бъде пуснат в експлоатация до 2030 година.