Дизайн, превоз и удобство: Как изглеждат новите метростанции от третия лъч на Софийското метро

Обратното броене започна – очаквайте в най-скоро време нови спирки на третия лъч на Софийското метро. Софиянци, заедно с гостите на града, вече ще могат да се придвижват с лекота от станция „Красно село“ до „Горна баня“. Ето за какво иде реч:

 

Както неотдавна ви разказвахме – https://special.bg/sofiyskoto-metro-promeni-za-metrostantsiite-vhadzhi-dimitarv-i-vgorna-banyav/ , планирано е участъкът „Красно село“ – „Горна баня“ да бъде отворен до края на април.

Схема на софийското метро.

През май 2017 г. започна строителството на трасето, което завърши през 2020 година: „Въвеждането в експлоатация на 4-те станции в „Овча купел” ще бъде до края на април.“ – обяви изпълнителният директор на „Метрополитен” професор Стоян Братоев.

Изграждането на третия лъч в квартал „Овча купел“.

За близо 12-ина минути пътниците от „Овча купел“ ще пристигат до центъра на София, като според различни проучвания към бройката на пътниците, използващи ежедневно метрото, ще бъдат добавени около 45 хил. нови фенове на безсветофаровото придвижване.

Паркингът на метростанция „Горна баня“.

Над 1000 души са били ангажирани в изграждането на 4-километровия участък в „Овча купел”. Връзката от „Хаджи Димитър“ до „Овча купел“ ще се извършва в рамките на 20 минути.

 

А сега ви запознаваме с 4-те нови метростанции:

 

1. Метростанция „Овча купел“

Разположена е при пресечката на  булевард „Овча купел“ с булевард „Президент Линкълн“. Станцията разполага с два входни вестибюла.

Интериорният ѝ дизайн е ненатрапчив и светъл; „царуващите“ цветове са белият, черният, сивият, лилавият и сливоволилавият; друг отличителен аспект са „безкрайните“ ѝ пресичащи се черно-бели линии, образуващи кръгове, които се виждат само върху някои плочки.

2. Метростанция „Мизия/НБУ“

Станцията се намира източно от булевард „Монтевидео”, напречно на неговата ос. Също като „Овча купел“ има два входни вестибюла, а изходите ѝ са точно четири, разположени на четирите страни на бъдещото кръстовище между „Монтевидео“ и новостроящия се булевард „Западна тангента“.

Дизайнът на спирката препраща към този на Нов български университет, което е разбираемо, тъй като тя ще се превърне в основната транспортна връзка между учащите и частното висше учебно заведение. Основните ѝ цветове са синият, жълтият, черният, белият и оранжевият.

3. Метростанция „Овча купел 2“

Намира се в непосредствена близост до МБАЛ „Доверие” и 149 СУ „Иван Хаджийски“ в жк. „Овча купел 2“ под пътното платно на новоизградената улица „Централна“.

Освен че е предпоследната от новите четири метроспирки на третия лъч на Софийското метро, тя веднага ще грабне вниманието на пасажерите с дизайна си: триизмерни линии по стените и цветна палитра от кафяво, зелено, бяло, черно и жълто.

4. Метростанция „Горна баня“

Последната станция не е разположена в едноименния квартал, а в западната част на „Овча купел 2“. Намира се напречно на уширената улица „Бойчо Бойчев“, близо до кръстовището на улица „Централна“ и булевард „Президент Линкълн”.

Втората половина от дължината на станцията е разположена изцяло под околовръстния път на София и има изграден буферен паркинг на четири нива, който е терасиран за около 200 коли. Главните акценти в дизайна ѝ са преобладаващите прави и квадратни форми: цветовете ѝ са сходни с тези на метроспирка „Овча купел 2“.