Технология за видеоигри пресъздава музика от XVI век

Програмисти на видеоигри са успели да пресъздадат хорова музика в капела в замъка „Линлитгоу“ в  родното място на Мария Стюарт – шотландското градче Линлитгоу. Ето още подробности около любопитното постижение.

Мария Стюарт, известна още като Мария Първа, е кралица на Шотландия, а по-късно – като съпруга на Франсоа Втори – става кралица и на Франция.

Освен това е и претендентка за английския престол. За участието си в заговори срещу английската кралица Елизабет Първа е осъдена за държавна измяна и е екзекутирана. Историците от столетия проучват живота й и не престават да откриват все нови и нови неща за нея. Сега са се натъкнали на документ, който потвърждава, че около 1512 г. в малък параклис е бил изпълнен великденски концерт за нейния трети съпруг – Джеймс Хепбърн – Четвърти граф на Ботуел, но и тя е присъствала на тържеството. За Джеймс Четвърти се носят легенди, че бил най-харизматичният войн на Шотландия.

Мария Стюарт.

Това откритие разпалва въображението на програмистите на видеоигри. Те взимат запис на хорово изпълнение на Великденския концерт и го моделират така, както той се би изпълнявал в днешно време, в разрушаващия се параклис – с лоша акустика, заради сериозно засегнатия от времето интериор, огънати алабастрови скулптури и пробити дъбови греди на покрива.

Джеймс Хепбърн – Четвърти граф на Ботуел.

В експеримента участват учени от Единбургския колеж по изкуства, както и техни колеги от университетите в Бирмингам и Мелбърн. Първоначално използват за сканиране Lidar – въртящ се лазерен пистолет, който прави измервания на параклиса , после „снимката“ се прехвърля в специална програма за видеоигри и виртуално изобразяване на интериора.

Проучват се и архиви, за да се разбере от какви материали са били направени вратите, пода, витражите, олтара в параклиса. Всичко това е важно за акустиката дори и ако голяма част от тези предмети вече не са в автентичния си вид.

Д-р Джеймс Кук, преподавател по музика в Единбургския колеж по изкуства, коментира експеримента с думите: „Част от решенията на програмистите са много точни, други са просто много умно обосновани предположения.

За да се пресъздаде сегашната акустика на пространството, трябва да измерите звуковите свойства на различните материали и да знаете как дъбът поглъща звука, как го разсейва и как това се отразява на алабастровата скулптура, изкривена от времето…“, обяснява Кук.

Великденският концерт се изпълнява от професионални музиканти, като се записва в анехоична камера – пространство с почти никаква естествена акустика. Идеята е след това той лесно да подлежи на моделиране.

Замъкът „Линлитгоу“.

Вече обработеният запис ще бъде качен на CD, така че когато по-късно тази пролет замъкът „Линлитгоу“ с параклиса бъде отворен за посетители, те да могат да разглеждат историческата забележителност, правейки сравнение между минало и настояще.

Д-р Джеймс Кук обяснява: „Имаме намерение да реконструираме отделни фрагменти – част от интериора, изпълнявания репертоар в нея. Искаме да покажем как би звучала музиката, ако днес хорът се бе пренесъл в параклиса. Нещо, което, в крайна сметка, е напълно невъзможно“. Но с програмисти на видеоигри няма невъзможни неща.