Принудиха Шер да се извини – страдала от комплекса „бял спасител“

Музикалната легенда Шер бе принудена да се извини за пост в „Туитър“. В него тя казва, че е можела да спаси живота на Джордж Флойд. Разказваме ви още подробности около този случай.

 

Сигурно си спомняте – Джорд Флойд е името на невъоръжения афроамериканец, задушил се по време на полицейско задържане през май миналата година. Той бе притискан с крак от Дерек Шовин – полицай от Минеаполис, в продължение на близо девет минути. За случилото се 45-годишният Шовин е обвинен в непредумишлено убийство, за което може да получи до 40 години затвор. Последните думи на Джордж Флойд – „Не мога да дишам“ разтърсиха света. Смъртта на Флойд предизвика мощни протести в Съединените щати и разрастване на движението срещу полицейското насилие и расизма.

Шер с майка си.

Вероятно се чудите как в историята е замесена известната певица и актриса Шер, носителка на „Оскар“ за ролята си в „Лунатици“, изпяла и хита – въпрос Do you believe in life after love.

Шерилин Саркисян, както е истинското име на звездата от арменски и чероки-индиански произход, е носителка и на наградите „Грами“, „Тони“, „Еми“, БАФТА и „Златен глобус“. Има и звезда на Алеята на славата в Холивуд, и 3.9 млн. последователи в „Туитър“. На тях тя споделила следното:

„Говорих си с майка ми и тя ми разказа как гледала съдебния процес срещу полицая, убил Джордж Флойд. Призна ми, че се разплакала.“ Тогава й казах: „Мамо, знам, че ще ти прозвучи налудничаво, но… продължавам да си мисля…., че може би, ако бях там… щях да мога да помогна“.

Този коментар предизвика невероятна реакция сред почитателите на Шер – мощни критики, като в някои от коментарите тя бе директно обвинена, че страда от комплекса на „белия спасител“.

Възмутените й обясняваха: „След като служителят на спешна помощ, който се е опитал да помогне на Джордж Флойд, не е успял, то вие, със сигурност, нямаше да имате шанс. Какъв е този коментар?! Той е абсолютно неадекватен. Мислите ли, че имате някаква магическа сила? Полицията няма да позволи на никого да се намесва в работата й“.

Шер не чака дълго и отговори на критиките: „Вие не знаете какво съм правила досега, коя съм или в какво вярвам. Аз мога, имам способността и да – аз щях… да помогна.“

Малко по-късно 74-годишната певица отново писа в профила си, като се извини за думите си. Обясни, че е разговаряла с неин приятел, който я накарал да осъзнае, че нейният коментар е крайно неподходящ.

„Знам, че хората се извиняват, когато са в деликатна ситуация, но, повярвайте ми – дълбоко съжалявам, ако съм разочаровала някого от афроамериканската общност“  – призна звездата.

Дерек Шовин.

Делото срещу Шовин продължава. Той не се признава за виновен, а защитникът му – Ерик Нелсън твърди, че записите от камерите – приложени към делото, не улавят изцяло инцидента. Според адвоката на Шовин той е следвал точно алгоритъма, който е в сила при редовно полицейско задържане.