Дами, разходете се по „Моста на влюбените“ – може да са ви щракнали

„Тази е красива“ – казва тийнейджър, минаващ с приятели по „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата в София.

 

Но не го казва заради момиче, минало покрай него, а заради девойка, приличаща на някоя негова съученичка, щракната за фотография, част от изложбата „Жените на София“.

Може да я разгледате до 19 април и като виж сте се разпознали на някой от фотосите на Вихрен Георгиев. В изложбата са включени 60 фотоса на жени, част от двуезична книга „Жените на София/Women of Sofia“. Някои от снимките са специално направени за нея, а друга част са снимани по улиците на града през последните пет години.

Идеята на Вихрен Георгиев е да представи жените на София в тяхната уникалност и различност заради това не се учудвайте, че не са заснети в компанията на гаджето… Никой друг не засенчва тяхната аура.

А може би и вас са ви запечатали и поставили на „Моста на влюбените“? Може би сте вие онова момиче със зелените очила и и татуировките на двете ръце?

Възможно е и да сте онази жена, която си е поръчала два чая, но в цвят розово-червен, който да отива на шала, блузата и рамката на очилата й?

А може би са ви щракнали с голямото ви бяло куче?

Или са ви уловили в момента, в който се превръщате в културистка, за да си спрете такси, но нахъсани със заканителното: „А дано сега да ми падне онази копарка…“

Но пък може и да са ви уловили в онзи спокоен ден, когато излязохте на разходка с малкия, като не пропуснахте да му сложите сламената шапка за слънце със синята лентичка.

Докато разглеждате изложбата ще ви направи впечатление, че само една жена е заснета в работна обстановка. Това е известната продавачка от книжарницата „Нисим“ – Ани Хаджимишева. Причината? Най-хубавата професия на „Жените на София“ е тази, която е свързана с книги. И с носене на черни рокли на бели точки.

В рамките на изложбата, която, както вече стана ясно, ще продължи до 19 април, очаквайте серия от събития, посветени на каузата на жените.