Директорите на музеите в Берлин – обидени?

Музеите в Германия отдавна се готвят да отворят врати и имат всякакви идеи как ще функционират с удължено работно време. Не липсват предложения и за нощни посещения. Много зависи обаче каква ще бъде ситуацията с броя новозаразени с коронавирус – ще има ли нови пикове и ново затягане на мерките.

 

В Берлин не затвориха книжарниците като антикризисна мярка, приравнявайки ги към храните и лекарствата, от които хората се нуждаят. Сега правят още една стъпка в „културна“ посока – градът първи от европейските столици обяви, че смята да отвори музеите от 4 май. След близо два месеца без „реален“ живот се предвижда да заработят музеи, библиотеки и да се провеждат културни събития на открито с до 50 души публика. Но големите културни събития, радващи се на масов интерес, продължават да са забранени поне до 24 октомври.

Клаус Ледерер.

Клаус Ледерер, отговарящ за културните политики в Берлин, добави към обнадеждаващото си съобщение и кратко допълнение: разхлабването на мерките не е всеобхватно, това е само тяхната първа фаза в една все още „крехка ситуация”. Това се отнасяше най-вече за театрите, които ще останат затворени през целия сезон.

Но макар и музеите да посрещнат първите си посетители в началото на май, немалко музейни директори са гневни.

„Предвиденото отваряне на музеите в Берлин е ясен сигнал, че културата не е приоритет. Ние трябваше да изчакаме първо да отворят магазините за домашни потреби, после автокъщите, след това сервизите и магазините за велосипеди, и най-накрая дойде и нашият ред” – възмущава се Екарт Кьоне, председател на Германската музейна асоциация. И продължава: „Във времена на криза говорим за ценности, които осмислят съвместния ни живот, а тук сякаш се взима предвид само необходимостта от пазаруване”.

Екарт Кьоне.

Екарт Кьоне подчертава, че колегите му се чувстват засегнати, че библиотеките, архивите и галериите са били класифицирани като пространства № 3, а всъщност те са от голямо значение за обществото.

Дори и малките местни музеи, които не организират изложби тип „блокбастъри”, вършат много добра образователна работа. За това и Кьоне смята, че дебатите кога да бъдат отворени училищата, са можели да включват и музеите.

Не на последно място Кьоне обръща внимание, че музеите са важен икономически фактор – в Германия те посрещат годишно 110 млн. посетители, като само за март традиционно се очакват по 10 милиона души.

А ето какво ги очаква бъдещите посетители на берлинските музеи от 4 май: задължителни ще са носенето на маски, спазването на дистанция от поне метър и половина и ползването на дезинфектанти.

Музеят Боде в Берлин.

Броят на посетителите ще бъде съобразен с големината на музея. Берлинските власти изискват да не се образуват опашки и затова по-посещаваните музеи трябва да организират предварителна продажба на билети по интернет с фиксирани дата и час за посещение. Това поне няма да бъде нещо ново за някои от тях, които са въвели тази практика от известно време.

В Берлин има 170 музея – частни и обществени, както и множество галерии, които също ще трябва да се придържат към санитарните изисквания. Според официалните власти музеите могат да бъдат авангардът на постепенното отваряне на културните институции.

Въпреки това положението на музеите и галериите ще продължи да бъде тежко, понеже затворените граници пречат на културния туризъм. Например Островът на музеите в Берлин – един от най-значимите европейски музейни комплекси и привлекателно място за туристите, е бил посетен миналата година от повече от три милиона души. А тази година според някои прогнози те няма да стигна и до един милион.

На пък към Островът на музеите в Берлин.

Междувременно стана ясно, че провинция Бранденбург, в която се намира Берлин, вече е разрешила посещаването на зоологическите градини. Тях, лютият Екарт Кьоне обаче пропусна да ги спомене сред пространствата, изпреварили музеите.