Европа без бира и пари на вятъра

Пивоварите от Германия, Белгия и Великобритания са паникьосани от отмяната на големия бирен фестивал „Октоберфест” и спортните мероприятия – те няма къде да пласират стоката си. В света назрява бирена криза, каквато индустрията не познава от времената на Втората световна война.

 

Макар че по време на кризата търсенето на алкохол не намаля, и дори се засили, продажбите на бира рязко спаднаха. Първо, заради пандемията от COVID-2019 са затворени всички барове пъбове, на които се пада основния дял от разходването на бира. Второ – отмениха се всички спортни мероприятия, включително Евро-2020, по време на което пивоварите се надяваха да  пласират част от продукцията си на запалянковците в спортните барове по време на транслирането на мачовете. И трето – отменен беше и планираният за септември-октомври най-голям фестивал на бирата в света – Октоберфест в Мюнхен.

Според статия на британския таблоид The Sun пъбовете  последни ще отворят врати, след отмяната на карантината – първо трябва да бъдат снети ограниченията за масово събиране на хора на открити пространства. Според предположенията на изданието това ще се случи не по-рано от Коледа. Причината е, че всички места, които така или иначе са свързани с гостоприемството и туризма, ще бъдат отворени най-накрая от съображения за епидемична безопасност, както съобщи министърът Майкъл Гоув.

Баровете очевидно не са местата, където е прието да се спазва социална дистанция, затова мерките спрямо тях са особено строги. Още повече след отмяната на карантината, когато на британците ще им се иска да се прегърнат.

Бирата заема важно място не само в британската култура, но и в икономиката. Провеждането на такива големи спортни мероприятия като евротурнирите по футбол, носят милиони на местните производители на бира, а сегашната сложна ситуация, чийто край не се вижда, може да доведе до затварянето завинаги на 48 хил. малки и големи пивоварни, включително с вековна история.

Франк Макгуаяр се труди в пивоварна, работеща в Лондон от 1666-а и споделя пред The Sun, че „ситуацията изглежда ужасно”.

„Съдейки по статистиката за коронавируса, пъбовете едва ли ще отворят по-рано от Коледа. Малките независими пивоварни са ДНК-то на тази страна, но повечето от тях просто няма да оцелеят, ако държавата не ги подкрепи финансово. Много пъбове и пивоварни вече едва свързват двата края. Ако вземат още кредити, системата просто ще рухне” – коментира Макгуаяр.

Едно от решенията на проблема може да бъде замразяването на митата върху продажбата на бира. Вече има петиция в подкрепа на тази идея, подписана от 256 хил. души и 25 хил. пъбове. Митата върху бирата във Великобритания са най-високите в Европа. Чешката компания за производство на бирата Budwiser организира кампания за закупуване на подаръчни карти, за да подкрепи пъбовете.

Белгийските пивоварни също преустановиха дейността си заради коронавируса още на 18 март, съобщава изданието The Brussels Times. Това се наложи заради закриването на баровете и ресторантите, което на свой ред доведе до значителни загуби от намалените продажби на бира. Единственият източник на печалба за производителите остава търговията на дребно в супермаркетите, но това е малка част от общия им доход, въпреки че продажбата на бира в тях се е увеличила до 70 на сто.

„Складовете ни са препълнени”, разказва пред изданието Ален дьо Лает, изпълнителен директор на пивоварна в Мале, която произвежда известния бранд бира Delirium Tremens.

„Наивно е да мислим, че през тази година тоталния ни доход ще е като предишния, да не говорим за ръст”, коментира Едуин Дедонкер, изпълнителен директор на пивоварната „Сент Фейен” в Льо Ролисе.

През март експортът на бира от Белгия беше преустановен и на практика всички пивоварни бях принудени да пуснат служителите си в неплатен отпуск.

„Индустрията не е виждала такава криза от времената на Втората световна война, ситуацията е нереална”, изрази тревогата си Омер Жан Вандер Гнисте, изпълнителен директор на едноименната пивоварна в Кортрейк.

Проблемът е, че пролетта е напрегнат сезон за пивоварните, по това време те произвеждат по-голямата част от бирата, която се консумира през лятото. Ако останат затворени до края на пролетта, е напълно възможно доставките да спрат през есента, когато запасите ще бъдат изчерпани.

Вероятно, поради същата причина На Германия й се наложи за пръв път от 70 години да отмени провеждането на фестивала на бирата „Октоберфест”, който трябваше да се състои в Мюнхен от 19 септември до 4 октомври. Всяка година на него се събират около 6 млн. ценители на пивото от цял свят, носейки на производителите на бира, както и на артистите, собствениците на хотели и таксиметровите шофьори печалба от 1.3 млрд евро.

Фестивалът, който се организира от 1810-а, е отменян само два пъти през над 200-годишната си история, заради епидемия от холера. През тази година форумът няма да може да се състои по няколко причини – забраната за движение между държавите, забраната за масови събирания, и, както стана ясно, заради кризата в бирената индустрия. Единствената утеха за феновете на пивото остават количествата, които няма да бъдат изпити на „Октоберфест” и футболните мачове.