Девет продукти, които облекчават отоците

Всички добре знаем кои продукти причиняват подпухналост, но в повечето случаи продължават да ги консумираме. Затова е не по-малко по-важно да познаваме храните, с чиято помощ можем решим вече съществуващия проблем, ако въпреки съветите, сме прекалили със солена храна, или по принцип сме склонни да задържаме вода в организма си.

 

Отоците представляват прекомерно натрупване на течности в организма. Те могат да се появят както по лицето  и по тялото, така и по вътрешните органи. Последните са най-опасни. Като цяло, редовното отичане е знак, че нещо не е наред с организма, и е повод да се обърнем към лекар. Впрочем, понякога сами можем да решим проблема с малки промени в начина на хранене и с включването на определени продукти.

Елда

Елдата (например около една чаша), сварена без сол и подправки, и изядена вместо обилната вечеря, е гаранция, че на сутринта ще се събудите без подпухнали клепачи и отоци под очите. Неслучайно лекарите съветват бременните да употребяват по-често елда, за да си спестят отичането.

Ябълките

Ползата от ябълките е толкова голяма, че ги прави рекордьор сред плодовете. Според изследванията редовната консумация на ябълки намалява риска от развитие на ракови образувания и сърдечни заболявания, помага за намаляване на телесното тегло и нивото на холестерин в кръвта, подобрява храносмилането и нормализира кръвното налягане. Но това, което ни интересува в случая е, че тези плодове са отлично средство срещу подпухването. При някои заболявания дори се препоръчват разтоварващи дни на ябълки, което допринася за намаляване на отоците и извеждане на излишните течности от организма.

Ягоди, вишни, череши и малини 

Ако страдате от редовно отичане си струва да обърнете внимание на плодовете, които са богати на калий и магнезий. Те извеждат излишните течности от организма, подобряват работата на сърцето и отстраняват отоците. Изберете ягоди, вишни, череши или малини – тази фантастична четворка е способна, при всички други благоприятни условия (ако не прекалявате със солта, движите се достатъчно и нямате сериозни заболявания) да реши този проблем отведнъж. Това полезно да знаят най-вече онези, които обичат да хапват обилно преди лягане, за да се събудят на сутринта с подуто лице.  Заменете солидните порции с шепа от любимите си плодове – това е вкусно, полезно и без последици.

Чушките

Добре познатите чушки са сред най-полезните зеленчуци в света. Те съдържат богато разнообразие от витамини  и минерали, необходими за правилното фукциониране на организма. За най-полезен се счита червеният сорт, който се отличава с високо съдържание на калий и магнезий. Те пък отговарят за успешната борба с отоците, защото успешно извеждат от тялото излишните соли и токсини.

Краставиците

Краставиците са особено полезни за отърваване от отоците при проблеми със сърцето. Най-добре е да се консумират пресни, например в салата с домати и подправки. Ако имате нужда от спешна помощ, пригответе си сок от краставици и го изпийте на гладно. За профилактика, по принцип е добре, да се пие сок от краставици четвърт час преди ядене, два-три пъти дневно. Най-важното е да не овкусявате напитката с подправки и сол – тогава усилията ви ще са напразни.

Магданоз

Всички зелени подправки са верен помощник в борбата с отоците, но дори сред тях има лидер и това е магданозът. Къдравите му листа помагат за отстраняването на излишната течност от тялото и ускоряват процеса на премахване на отока. Яденето на салата с магданоз вечер ще ви освободи от подутия вид сутрин. Добавянето на магданоз в менюто за закуска също е полезно, особено ако не харесвате подпухналото си отражение в огледалото.

Патладжан

В източните страни този плод често се споменава като зеленчук на дълголетието. Редовната консумация на варени или задушени патладжани е важна за профилактиката и лечението на отоците, защото тези плодове допринасят за извеждането на излишните соли от организма, които в повечето случаи са причина за задържане на течности.