Съботно-неделните предложения – под знака на Мелино-Меркуриевия кеф

На 18 октомври Мелина Меркури – известната гръцка актриса и министърка на културата, дала идеята за инициативата „Европейска столица на културата“, – щеше да навърши 100 години. Приживе тя обявява, че най-гръцката дума е „кеф“. За нея тя означава: фукане, перчене, импровизация, да рискуваш живота си и да направиш голям жест. Именно под знака на това разбиране за кефа, са и предложенията ни за уикенда.

 

 

1. Бакхус FISH Fest в „Ситняково“

В двата почивни дни на столичния пазар „Ситняково“ от 10.00 часа до 22.00 часа организаторите на Бакхус FISH Fest ви очакват подобаващо да изпратите духа на лятото с много риба, морски дарове и подбрани питиета. Организаторите са готови да ви поднесат рибата в сготвен, пресен, течен, ароматен и дори суров вид.

2. Най-скъпите арт двойници в „Сердика Център“

През уикенда в галерията в „Сердика Център“ между 12.00 часа и 20.00 часа може да видите реплики на най-скъпите и известни картини на Пол Сезан, Винсент ван Гог, Густав Климт, Пабло Пикасо, Леонардо да Винчи, Анди Уорхол. Те са прецизно изработени от умели художници, които са използвали такива техники на рисуване, които най-много се приближават до оригиналите. Сред изложените картини ще видите „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, „Играчи на карти“ на Пол Сезан, „Сънят“ на Пикасо, „Фалстарт“ на Джаспър Джоунс, „Тюркоазената Мерилин“ на Анди Уорхоу, „Бал в Мулен дьо ла Галет“ на Реноар и „Клането на невинните“ на Рубенс. Посетителите ще имат възможност да научат повече за историята на картините, като, например, от кого са купени и на каква парична стойност.

3. Цветен базар „Флора Есен“ в Бургас

 

Участниците в цветен базар „Флора Есен“ ви очакват в Бургас, за да ви заредят с настроение и в събота, и в неделя. Тогава, във вътрешния двор на експоцентъра в Морската градина ще може да си изберете стръкче красота за дома или градината. Изборът е богат – между всякакви цветове хризантеми, далии, орхидеи, приказни сезонни растения, луковици, посадъчен материал и градински пособия. Базарът отваря в 9.00 часа и затваря в 19.00 часа.

4. Десети юбилеен „АСТ Фестивал за свободен театър“

В събота се открива десетото юбилейно издание на „АСТ Фестивал за свободен театър“. В него ще бъдат представени десет български спектакъла, седем чуждестранни представления, от които едното е копродукция. В рамките на фестивала са предвидени три международни уъркшопа и четири дискусии с водещи артисти от независимата европейска сцена. За повече подробности следете сайта на фестивала https://actfest.org/act-festival-2020/.

Представленията и лекциите ще бъдат изнесени на над 10 различни места в столицата, включително в немския, френския и испанския културен център. В събота от 20.00 часа може да гледате в Камерната зала на Националния студентски дом пърформанса „Седем обещания“. Режисьор е Дейвис Фрийман – американски артист, който живее в Брюксел. Определя работата си като „хитро заобиколен политически или документален театър“. Сюжетът в „Седем обещания“ е следният: двама екопроповедници призовават публиката да превърне думите си в действия, а не да стои със скръстени ръце пред предстоящото екологично бедствие. Историята отговаря на темата на юбилейното издание на Фестивала: “ЕКО/ЕГО система”. Организаторите на събитието обясняват, че усещането за система е свързано с разбирането, че никой не е независим, а всички сме свързани. В същото време в его-система Азът е в центъра. Решението на дилемата е да се търси взаимодействие между его-системата и динамичния организъм, наречен еко-система.

5. „Синелибри“ 2020 – на живо и онлайн

В неделя се открива шестото издание на Международния кинолитературен фестивал „Синелибри“. Тазгодишното му мото е „Възпитание на чувствата“. С него се отдава дължимото на Гюстав Флобер – един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Освен в София филми по прочути литературни сюжети ще бъдат излъчени и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

Поради пандемията фестивалът е адаптирал значителна част от програмата си за паралелно онлайн излъчване чрез платформата Neterra TV+ (www.neterra.tv/plus).

Откриването на „Синелибри“ в неделния ден е от 19.00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. Това ще е първото събитие, с което НДК ще отвори врати от началото на извънредното положение. Планирано е зрителите да видят ефектния музикален пърформанс, търсещ отговор на въпроса: „Защо си ми, любов, кажи?“ След това ще бъде премиерната прожекция на ексцентричната криминална комедия „Кръстницата“ (Mama Weed) с режисьор Жан-Пол Саломе. В главната роля ще видим Изабел Юпер като преводач в полицейски отдел и едновременно с това – наркодилър. Филмът е адаптация по романа на Анелор Кер. На фестивала ще бъдат показани 45 филма – за повечето от които участието им в „Синелибри“ ще е национална и световна премиера.

Насладете се на двойното удоволствие – кино и книга в едно – и завършете вечерта с някоя „кефска“ песен на Мелина Меркури. https://www.youtube.com/watch?v=i0Bbf8QzpXY