Когато ти се плаче – плачи: Няколко от най-тъжните романтични филми

Има начин да изпитате и пеперудите в стомаха, и нервната възбуда при първата целувка, и притеснението, че не може да определите каква точно връзка сте започнали, и опустошаващата болка при загубата на първата любов… И то без да се чувствате като нелеп романтик в този студен свят. По Netflix може да изгледате няколко тъжни романтични филма, седейки си в дивана с купичка пуканки.

 

Когато на човек му се плаче, не трябва да се бори с надигащата се болка в него. Ето няколко филма, които ще ви помогнат да си поплачете на воля.

 

1. „Уестсайдска история” (West Side Story) (1961)

Кадър от „Уестсайдска история”.

Този мюзикъл е определен за културно наследство и се опазва в Националния филмов регистър към Библиотеката на Американския конгрес. в Главните роли участват Натали Ууд, Ричард Беймър, Ръс Тамблин, Рита Морено и Джордж Чакирис. Режисьори са Джеръм Робинс и Робърт Уайз. Номиниран е за 11 награди „Оскар”, а печели – десет. Представлява съвременна трактовка на класическата пиеса на Шекспир – „Ромео и Жулиета“. И както може да се предположи, любовната история на Тони от бандата на „Ракетите” и Мария, чийто брат е лидер на „Акулите”, няма щастлив край.

2. „Блясъкът на чистия ум” (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) (2004)

Кадър от „Блясъкът на чистия ум”.

Всеки, на когото са му разбивали сърцето, знае, че е имало момент, в който си е представял, как ще изтрие целия болезнен спомен. Ще натисне Delete и всичко за тази връзка на твърдия му диск ще изчезне. Този филм е именно за това – героят на Джим Кери – Джоел – научава, че приятелката му Клемънтайн (Кейт Уинслет) се е подложила на „лечение”, за да забрави бурната им връзка. И Джоел решава, че трябва да последва нейния пример, но докато чака това да се случи, разбира една важна истина.

3. „Съзряване” (An Education) (2009)

Кадър от „Съзряване”.

Този филм е много поучителен – предупреждава за рисковете, които поемаме, когато в името на любовта, се откажем от мечтите си. В центъра на сюжета е тийнейджърката Джени, която мечтае да учи в „Оксфорд”. Тя поставя бъдещето си на карта, след като се влюбва в много по-възрастен мъж, който й обещава да свали небето в краката й. Историята завършва с дълбоко и болезнено разочарование.

4. „Гузаариш” (Guzaarish) (2010)

Ако си мислите, че боливудските филми са само музика и танци, сериозно грешите. Романтичната драма „Гузаариш” е изключение от правилото – посветена е на известния маг Итън Маскаренхас, който след като е саботиран при изпълнението на сложен номер, претърпява тежка злополука и остава прикован на легло. Въпреки желанието на семейството му, на почитателите и на влюбената в него медицинска сестра – Софи – Итън подава молба да бъде подложен на евтаназия.

В главните роли ще видим Хритрик Рошан и Айшвария Рай, но за разлика от други романтични филми, в които двамата актьори също са двойка, в този филм вместо да ви разсмеят, те ще ви накарат добре да си поплачете.

5. „Един ден” (One Day) (2011)

Кадър от „Един ден“.

Изобщо не се заблуждавайте от заглавието – става дума не за един ден, а за цели 18 години. Историята се върти около Ема (Ан Хатауей със съмнителен британски акцент) и Декстър (Джим Стърджис), които са уж просто „приятели”, а всъщност целият им съзнателен живот е белязан от влиянието на другия. Те преживяват какво ли не в периода, в който не престават да мислят един за друг, – и неуспешни кариери, и разводи и порасването на децата им. Без да се задълбочавате кой знае колко във филма, след финалната сцена, най-вероятно доста след заключителните надписи, просто ще мълчите в ступор или тихо ще плачете.

6. „Тя” (Her) (2013)

Кадър от „Тя“.

За да преодолее болката от скорошния си развод, писателят Тиъдър, който принципно не е най-социалният човек на света, си купува операционна система на име Саманта с гласа на Скарлет Йохансон. Дали поради развинтеното си въображение или поради други необясними причини, но Тиъдър се привързва към машината с внедрения изкуствен интелект и то до степен, че решава, че именно тя е неговата голяма любов.

Сценарият е награден с „Оскар”, но този тъжен филм съдържа в себе си една ужасяваща мрачност – нима идеята да се влюбиш в компютърна програма, не е най-човеконенавистното нещо? Къде отиде светът, пълен с жадни за обич жени и мъже?

7. „Теорията на всичко” (The Theory of Everything) (2014)

Кадър от „Теорията на всичко”.

Филмът е създаден по биографичния роман „Пътуване към безкрайността: Моят живот със Стивън” на Джейн Уайлд Хокинг. В него тя разказва за необикновената си любов към известния физик Стивън Хокинг. Те се запознават на парти в университета в Кеймбридж, където Стивън учи физика, а Джейн завършва литература. С течение на времето любовта между двамата става все по-силна, независимо, че заради тежко неврологично заболяване Стивън все повече започва да губи контрол над тялото си.

8. „Лунна светлина” (Moonlight) (2016)

Кадър от „Лунна светлина”.

Момче, отгледано в Маями, се опитва да разбере какво е неговото място в света. Объркан е заради отношенията му с майка му, която непрекъснато го обижда, заради тормоза в училище. Не на последно място изпитва чувства към момче от класа му. От началото до края „Лунна светлина” е красиво заснет и разказан филм, в който всички актьори играят така, сякаш животът им зависи от това. Това е причината този филм да спечели три награди „Оскар”.