Deepspot – най-дълбокият басейн в света

Преди броени дни в полския град Мшчонов, на 40 км югозападно от Варшава, бе открит най-дълбокият басейн не само в Полша, но и в света. Ето какво представлява той.

 

Комплексът Deepspot вече посреща първите си посетители. Басейнът в него е дълбок цели 45.5 м., разполага с изкуствени подводни перещи и руини от цивилизацията на маите, галерии, и може да побере до 8 млн. л. вода – 20 пъти повече от 25-метров басейн. Очаква в най-скоро време да бъде открит и хотел с подводни стаи.

Интересно е, че въпреки актуалната противоепидемична обстановка, водното съоръжение остава отворено. Защо? Заради статута му на учебен център, който предлага курсове по гмуркане и подводно изследване.

Директор на комплекса е 47-годишният поляк Михал Брашчински, гмуркач ентусиаст, който освен това е и председател на борда на Flyspot – един от най-добрите аеродинамични тунели в света, отворил врати през 2015 година.

Михал Брашчински и Flyspot.

Допреди откриването на Deepspot, носителят на световния рекорд на Гинес за най-дълбок басейн в света бе Y-40 The Deep Joy в Монтегрото Терме, Италия, дълбок 42 м., но много скоро и титлата на Deepspot може да бъде отнета. Сигурният опонент е Blue Abyss във Великобритания, който трябва да бъде отворен за посетители догодина, и може да е с цели 5 м по-дълбок от този в Мшчонов.

Басейнът Y-40 The Deep Joy в Италия.

Големият интерес към Deepspot бе забелязан още от първия му работен ден, когато много клиенти, включително и 8 опитни водолази, желаещи да получат сертификат за инструктори по гмуркане, се наредиха пред вратите на комплекса.

Тук няма да намерите великолепни риби или коралови рифове, защото не е заместител на морето, но определено е добро място за тренировка и обучение по безопасно гмуркане в открити води. Освен това е и забавно! Като детска градина за гмуркачи!“ – споделя 39-годишния инструктор Пшемислав Кацпжак.

За първи път успяхме да слезем до 5 м. дълбочина, но въпреки това може да се види всичко чак до дъното – останките и пещерите. Това е великолепно!“ – разказва 30-годишният горски служител и начинаещ гмуркач Йежи Новацки.

Изграждането на басейна струва около 40 млн. полски злоти (17 млн. лева), излети са приблизително 5000 куб. м. бетон, а строителството продължава поне 2 години. Пакетите за гмуркане са разнообразни и цените им са между 109-178 лева. Впрочем, Deepspot ще бъде използван и при обучаването на служители както на пожарната, така и на армията.