Да си спомним за Исей Мияке – щедрият създател на радост и красота

Този август ни напусна модният дизайнер Исей Мияке. Японският художник, дизайнер и основател на модната къща Issey Miyake от дълго време страдаше от рак на черния дроб. Ето с какво ще го запомни светът на модата.

Исей Мияке е роден на 22 април през 1938 г., в японския град Хирошима. На 7-годишна възраст преживява атомната бомбардировка над града.

Опитва се да забрави това ужасяващо събитие, като решава, че ще си избере такава професия, с която да дарява на хората само радост и красота. Според него модният дизайн е съвременният и оптимистичен вариант на съзиданието.

През 1960 г. Мияке заминава за Париж, за да учи висша мода. Работи с известни френски дизайнери – сред които Ги Ларош и Юбер де Живанши. Докато работи с Живанши, рисува на ден между 50 до 100 скици.

Исей Мияке е първият японски дизайнер, пробил на модната сцена в Париж. Той прокарва път на много други свои сънародници, като Кензо Такада, Рей Кавакубо, Йоджи Ямамото.

Силно влияние му оказват студентските протести през май 1968 г. в Париж. Тогава той решава, че не иска да прави дрехи за богатите и привилегированите и заради това заминава обратно за родината си. През 1970 г. в Токио създава собствено студио – Miyake Design Studio.

Своята първа самостоятелна колекция показва в Ню Йорк през 1971 година, като в нея основен акцент са тениски с класически японски принтове. През 1973 г. го канят в Париж заедно с други млади дизайнери да открие първия си бутик.

Една характерна особеност в дизайна му е особеното отношение към тъканите и формата. Неговите рокли са с такива кройки, че самите клиенти си избират как точно да ги носят.

Още една негова запазена марка са плисетата, които дори след  пране и гладене запазват формата си. Първоначално плисето се появява като детайл в модните му колекции, но после създава отделен бранд – Pleats Please.

PLEATS PLEASE.

През 1985 г. Исей Мияке получава наградата за най-добрата модна колекция, показана в Париж, но създадена от чужденец.

През 1998 г. Мияке се заема с още един стратегически проект – A-POC – това е идеята за така нареченото парче от дреха.

Целта е да се създаде цяла дреха от едно парче плат, като по този начин не тялото задава параметрите й, а наличният плат определя как ще изглежда въпросната рокля или панталон.

Така процесът на създаване на дреха е максимално ефективен – не се изхвърлят излишни парчета плат и се намалява отделянето на вредни емисии във въздуха.

Мияке има и чисто комерсиални проекти – шие униформите за литовския национален отбор.

Исей Мияке е добър приятел на съоснователя на Apple – Стив Джобс. И когато Джобс го помолил да му направи поло за важна презентация, Мияке му направил няколко стотин бройки и му ги изпратил – да си има за цял живот. Такъв бил Исей Мияке – щедър и създаващ радост и красота.