Да ходиш по вода с маратонките на Исус

Искате ли да ходите по вода? Това вече е възможно с Jesus Shoes. Но какво е общото между Исус Христос и спортни маратонки?

Базираният в Бруклин творчески лейбъл MSCHF реши да създаде този модел обувки, черпейки вдъхновение от подобна колаборация между Adidas и Arizona Iced Tea.
„Искахме да покажем до какви абсурди може да достигне тенденцията за сътрудничество между различните марки  –  сподели Даниел Грийнберг от MSCHF, – Затова се зачудихме как би изглеждала модна колаборация през 2019 с най-влиятелната историческа фигура – Исус Христос?“
Някои определят идеята като дръзка и впечатляваща, а други я смятат за  унизителна и неуважителна.

Така или иначе Jesus Shoes се разпродадоха като топъл хляб веднага след тяхното лансиране в сайта www.stockx.com . Наличните чифтове свършиха още в първите минути , а се очакават  и допълнителни поръчки, въпреки не дотам оптимистичните очаквания на лейбъла.

Какво обаче ги прави толкова специални и желани?

За базов модел е използван Nike Air Max 97s, който впоследствие е  преработен с няколко препратки към Исус Христос, въпреки че самият бранд Nike няма пряка връзка с творението.
Върху езика на маратонките се вижда капка червено мастило, която символизира христовата кръв, а на връзките на дясната е закачено разпятие. Препратка към Библията, по-конкретно  към Матей 14:25, личи върху външната страна на обувката. А най-куриозното е, че подметките съдържат светена вода. Точно така – истинска вода от река Йордан, осветена от свещеник! „Като евреин, единственото нещо, което знаех за Него е, че е ходил по вода“ –казва Грийнберг.

Не е за чудене, че един чифт от „божествените“ маратонки се продава за около 3000 долара, колкото е месечния наем за малко жилище в Манхатън, Ню Йорк. Но това едва ли може да е пречка за повечето купувачи, които се надяват да се защият срещу злите сили и Дявола.