Седем неща, които трябва да знаете при покупката на диаманти

Диамантите са най-добрите приятели на жените и причината, поради дамите да ги обичат до голяма степен е свързана с рядкостта, стойността и блясъка на красивия камък. Така че ако ще купувате диамант и не искате да бъдете измамени, трябва да знаете няколко неща предварително.


1. Каратите

По-големите диаманти имат по-висока цена на карат, а цената им директно зависи от броя на каратите, тоест от теглото на диаманта. Един карат се равнява на 0.2 грама. Много скъпоценни камъни могат да изглеждат еднакви по размер или форма, но това, което има значение е теглото им.


2. Прозрачността

Най-ценните диаманти са чисти и прозрачни. Някои камъни имат  петна или съдържат следи, които понякога са твърде малки, за да се видят с просто око. Най-добрите диаманти трябва да са безупречни. Те получават различни оценки като IF, което означава вътрешно безупречен, Fl – безупречен, SI1 и SI2 – малко несъвършен, VVS 1 и 2 – почти несъвършен и I1,2 & 3, означаващи несъвършен.


3. Цветът

Безцветният диамант се счита за най-добрият. Има и диаманти, съдържащи цветови нюанси или примеси, които ги правят леко жълтеникави. Те принадлежат към категорията от D до Z: D е най-безцветният, а Z е светло жълт.


4. Шлифовката

Диамантените шлифовки помагат да се определи как са обработени диамантите. Всъщност шлифоването е основният определящ фактор за повишаване на способността на диаманта да искри. Има лоши, удовлетворителни, добри, много добри и премиум шлифовки на диаманти. Затова проучете внимателно този въпрос, преди да купите скъпоценния си камък.

5. Диамантеният сертификат

Може и да не знаете, но диамантът, който искате да закупите, има сертификат, в който са изброени всички негови характеристики. Той съдържа информация за каратите, качествата, шлифовката и цвета. Винаги изисквайте сертификат, за да сте напълно сигурни, че купувате истински диамант. Сертификатите GIA и AGS се считат за най-авторитетни.

6. Как да разгледаме диамант

Повечето бижутери поставят диамантите върху черна подложка, за да подобрят блясъка им. Затова винаги разглеждайте скъпоценния камък на бял фон, за да изучите истинските му качества. Не се заблуждавайте следвайки инструкциите на бижутера.

7. Цената на диаманта

Не вярвайте на онези местни магазини или дилъри, които предлагат големи отстъпки за диамантите. Вероятността да ви излъжат е огромна. Изисквайте сертификат и оценка, за да проверите автентичността на магазина или дилъра. Би било чудесно, ако магазинът разполага с консултант бижутер, което ще ви помогне да разсеете всичките си съмнения.