Британските кралски особи без право на политически позиции?

Преди дни Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, публикува страстно отворено писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и до лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър, за да поиска от тях да се застъпят за платения отпуск по майчинство.

 

Преди това тя се обадила на най-малко двама сенатори от Републиканската партия – Шели Капито и Сюзън Колинс – по повод наболелия проблем в САЩ, който все още не е намерил своето решение в Конгреса.

Нанси Пелоси.

Ответната реакция не закъсня. Малко след като Меган публикува отвореното си писмо, представител на републиканците – Джейсън Смит я атакува с думите, че както тя, така и принц Хари трябва да бъдат лишени от кралските им титли заради „намесата им в политиката на Съединените щати“.

Чък Шумър.

Освен това Меган Маркъл, която е майка на 5-месечната Лилибет и на 2-годишния Арчи, бе осмяна в медийни публикации, че, когато звъняла на сенаторите по телефона, се представяла с титлата си, нещо, което не би трябвало да прави,  след като се е отказала да изпълнява задълженията си в кралското семейство.

И британското кралско семейство реагира – от Лондон обявиха, че техните членове трябва да заемат неутрални позиции по политически въпроси. Меган Маркъл веднага се оправда в интервю за New York Times, че не вижда нищо партийно и политическо в борбата за платен отпуск по майчинство.

Тя обясни, че според нея правото на платен отпуск не може да бъде кауза нито на републиканците, нито на демократите. Че всички могат да се обединят около разбирането, че хората имат нужда от подкрепа, когато току-що са станали родители. Че става дума за помощ не само с парично изражение, но и за осигуряване на възможност семейството да прекара повече време заедно в един важен период за неговите членове.

Меган добавя и че както достъпът до здравеопазване трябва да бъде човешко право, а не гореща политическа тема, така и майките трябва да имат време да се възстановят след раждането; родителите трябва да са свободни да се грижат за децата си, а също така и да могат да подкрепят свои близки, които са тежко болни или на смъртно легло, без да се налага да напускат работата си или да излизат в неплатен отпуск.

Принц Хари, Меган Маркъл и Арчи.

Първите коментари след писмото на Меган Маркъл бяха, че границите на политическите каузи непрекъснато се размиват, както в САЩ, така и във Великобритания. Но съвременната монархия е призвана да стои далеч от политически спорове.

Междувременно стана ясно, че докато Меган Маркъл се бори за правото на платен отпуск по майчинство, принц Чарлз, както и херцогинята на Корнуол – Камила, а заедно с тях и принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж – Кейт Мидълтън, са пътували до Глазгоу на Конференцията на ООН за климатичните промени.

Борбата с изменението на климата е кауза, която кралското семейство открито подкрепя – принц Чарлз е запален по устойчивото земеделие и вятърната енергия и на официалния си сайт предупреждава за климатичната криза, обезлесяването и замърсяването на океаните.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън при учредяването на наградата Earthshot.

От своя страна принц Уилям учреди нова награда Earthshot за насърчаване на екологичните иновации. Проблемът с климатичните промени също може да се възприеме за политически. В Обединеното кралство се водят дебати за това колко решително и радикално трябва да се действа за предотвратяване ефекта от климатичните промени, а в САЩ двете големи партии са по-скоро скептични и са в режим на изчакване.

От друга страна е факт, че членовете на кралското семейство не взеха отношение по въпроса за движението Black Lives Matter и масовите протести, избухнали през 2020 година, като причината бе, че проблемът е политически. (По-късно представител на кралицата обяви, че Елизабет Втора подкрепя движението.) Но правилата трябва да се спазват, макар че могат и да се правят изключения. Принц Уилям, например, осъди расисткото насилие срещу английски футболисти, но не и расистките и сексистки медийни атаки срещу Меган Маркъл. При друг случай – семейството реагира единно срещу насилие на расова основа.

Стивън Лорънс.

Докато още изпълняваха задълженията си в кралското семейство – Хари и Меган присъстваха на възпоменателна църковна служба, отбелязваща 25 години от убийството на Стивън Лорънс, 18-годишен афроамериканец, британски поданик, намушкан смъртоносно от група бели мъже, докато чакал автобус. И принц Чарлз изпрати писмо в знак на съпричастие и почитайки паметта на убития.

Не на последно място кралските особи настояват британците да се ваксинират, като обаче не засягат чувствителни въпроси, като например дали ще има ваксини за всички желаещи.

Вижда се, че въпросът за това кое е политически въпрос и кое не – остава отворен. И тепърва ще се спори дали правилата в британския Кралски двор нямат нужда от промяна.