Беда за култовите бонбони „Моцарт“

Известните и любими на хиляди хора австрийски шоколадови бонбони могат да останат в историята. Ето защо:

 

 

 

По информация на руската медия „Интерфакс“, шоколадовото лакомство, кръстено на един от най-известните композитори и изобщо австрийци в света, може да изчезне в най-скоро време от магазините.

Компанията “Залцбург Шоколаде” (Salzburg Schokolade), произвеждаща бонбоните “Моцарт”, преди няколко дни подаде молба за несъстоятелност в съда на провинция Залцбург.

Прекрасен изглед от Залцбург, Австрия.

Въпреки големите печалби през последните години, австрийската фирма е изправена пред големи финансови затруднения и проблеми. Това се дължи най-вече на пандемията, предизвикана от COVID-19: затварянето на границите, спадът в туризма, анулирането на редица културни събития. Ето защо няма нищо чудно, че продажбите на „Моцарт кугелн“, както се наричат бонбоните на немски, са спаднали многократно, макар и онлайн поръчките за тях изобщо да не са спирали…

Поради тази причина, по думите на главния изпълнителен директор Кристиан Шигерл, се налага синдикатите, съветът на работниците и ръководството да бъдат извикани на спешно заседание.

Известният магазин за „Моцарт кугел“ в Залцбург.

Въпреки финансовите помощи, отпускани от Европейския съюз, Световната банка и австрийските власти, крахът в оборота от миналата година може да бъде само частично компенсиран през новата бизнес година. Впоследствие се очаква загубите на “Залцбург Шоколаде” да бъдат огромни. Наред с това е много вероятно заплатите за ноември да не могат да бъдат изплатени на служителите. Същата съдба заплашва и коледните бонуси за 2021 година.

Кристиан Шигерл.

Поредното затваряне на държавата значително ще увеличи цените на стоките, енергията, разходите за заплати, логистика и опаковъчните материали.“ – коментира с тъга господин Шигерл.

Така са изглеждали първите произведени бонбони „Моцарт“.

Да припомним, че австрийската компания е основана през 1897 г. от талантливия сладкар Пал Фюрст (1856–1941). Главните съставки на шоколадовото изкушение са марципанът, нугата и черният шоколад. През 1956 г. компанията се премества от Залцбург в съседен Гредиг. Освен „Моцарт кугелн“ в днешно време австрийската фирма произвежда и други лакомства като „Чоколейт Боби“, „Мария-Тереза Талер“ и „Залцбург Конфишърс“.