Изненада в Германия: Да откриеш незадействана бомба от Втората световна война

Кой би могъл да повярва, че почти 76 години след края на Втората световна война, в Европа все още има скрити и действащи бомби. Такъв е случаят в немския град Вюрцбург, намиращ се в баварската провинция Долна Франкония. Ето за какво иде реч:

 

Новината бе споделена във „Фейсбук“ профила на града миналия петък, 3-ти декември. По време на ремонтни дейности на улица „Фридрих Кьониг“ в квартал Дюрбахау, точно в едно от подземните помещения на фирмата за печатни машини Koenig & Bauer, бе намерена истинска и активна бомба от Втората световна война. Вестта предизвика небивал шок – влаковете бяха временно спрени, а живущите наоколо – евакуирани.

Да припомним, че по времето на Втората световна война, на 16-и март 1945 г., близо 89% от града са унищожени след бомбадировките на британската авиация. Някои експерти смятат, че Вюрцбург е понесъл по-жесток и тежък удар от Дрезден.

Въздушна снимка на почти унищожения Вюрцбург.

На място веднага пристига спецотряд от Нюрнберг; обезвреждането на 200-килограмовата бомба, обаче, се оказва доста по-сложно от предвиденото. Единият от двата детонатора вече е бил деформиран, а при старта на обезвреждането част от живущите все още не са били евакуирани.

Отцепеният район.

За щастие, операцията приключва успешно. Но не всички имат такъв късмет…

Само няколко дни преди това в Мюнхен е локализирана друга бомба – близо до Централната гара. За жалост, тя избухва, като при взрива са тежко ранени четирима души.

По всичко личи, че в Германия тепърва ще бъдат намирани и обезвреждани активни бомби, „завещани“ от Втората световна война.