Бърни Сандърс събра за бедните 1.8 млн. долара

Сенаторът Бърни Сандърс използва прочутата си снимка от встъпването в длъжност на президента на Съединените щати, за да направи суичъри и други сувенири и спечели от това  1.8 млн. долара. Всички тези пари ще отидат за благотворителна помощ на нуждаещите се от Върмонт – политикът настоява, че представителите на работническата класа се нуждаят от подкрепа. В същото време една плетена кукла, създадена от майсторка от Тексас, му помогна да спечели  40 хил. долара.

 

Сенаторът Бърни Сандърс, Върмонт, спечели 1.8 млн. долара благодарение на популярността на снимката си от инаугурацията на президента на 20 януари. Фотографията на политика, седящ самотно на стол с огромни шарени ръкавици, бързо се превърна в мем, който беше използван от екипа му, за да пусне още в четвъртък  21 януари, суичъри със същата тази снимка. Те се продават за 45 долара за бройка и бяха разграбени  за половин час, се казва в прессъобщение от офиса на Бърни Сандърс, цитирано от CNN.

„През уикенда бяха добавени нови артикули – те бяха разпродадени до понеделник сутринта“, казват от екипа на сенатора. Миналата седмица бе съобщено, че приходите от суичърите със снимката на Бърни Сандърс ще отидат за благотворителност. Тогава се предполагаше, че финансовата подкрепа ще получи Meals on Wheels във Върмонт, която осигурява храна за възрастни хора в нужда. Въпреки това, благодарение на факта, че продуктите с образа на сенатора донесоха почти 2 млн. долара, списъкът на тези, които ще получат пари в помощ на бедните, беше разширен. Той включва например фондацията The Chill, която помага на тийнейджърите да преодолеят трудностите в живота чрез спорт, Bistate Primary Care, която предоставя стоматологични услуги на нуждаещите се, и детски и читалищни центрове във Върмонт.

Бърни Сандърс обаче смята, че някои мерки за борба с бедността трябва да бъдат предприети от Конгреса. „Дори тази сума няма да замести действията на Конгреса и аз ще направя всичко, което мога във Вашингтон, за да улесня живота на работническата класа във Върмонт и в цялата страна. Тя се нуждае от това в разгара на най-тежката криза след Голямата депресия “, заяви политикът. Сенаторът отбеляза, че е доволен от това колко находчиви жители на Съединените щати са преработили творчески образа му, създавайки много мемета.

„С Джейн (съпругата му) бяхме поразени от изобретателността, която толкова много хора показаха през изминалата седмица, и сме щастливи, че можем да използваме моята онлайн слава, за да помогнем на жителите на Върмонт в нужда“, каза Сандърс.

И други организации и компании, свързани с известната фотография, използваха популярността й в интернет за подпомагане на нуждаещите си. Например, банката с изображения на Getty Images, която притежава правата върху снимката, предостави на офиса на Бърни Сандърс възможността да я използва за суичъри и други сувенири, а спечелените пари от това също ще бъдат изпратени на Meals on Wheels.

Междувременно Burton Snowboards, производителят на якета, каквото Бърни Сандърс носеше на откриването, изпрати 50 връхни дрехи на организация, която помага на нуждаещите се в Бърлингтън, щата Върмънт. Сумата от 40 хил. долара за Meals on Wheels пък беше спечелена само от една вещ – плетената кукла Бърни Сандърс, която беше предложена в Ebay от майсторката от Тексас – Тоби Кинг. На онлайн търга тя от самото начало обеща да даде спечелените пари за добри цели. В събота, 23 януари, жената поиска 99 цента за куклата, но до вторник събраните пари достигнаха до 20 хил. долара. След това самата компания EBay, очарована от желанието на жената да дари приходите на Meals on Wheels, удвои сумата – по този начин плетеният Бърни Сандърс „спечели“ доста пари за обяди за възрастни хора.