10 интересни факта за Ватикана

 

 

 

 

 

  1. Ватиканът е най-малката държава в света, площта й е само 44 хектара. И една трета от нея е заета от градини.

2. Ватиканът е най-богатата, най-пиещата и най-престъпната държава в света, съвсем официално. Познайте къде е уловката? В статистиката, разбира се: факт е, че тези показатели се изчисляват на глава от населението, а населението на Ватикана днес е много малко – около 600 души.

3. Във Ватикана няма италиански данъци, така че всички цени са с 20% по-ниски. В универсалния магазин има всичко – от вино до маркови обувки. А бензинът на бензиностанциите е с 40 цента по-евтин.

4. Ватиканът има свои собствени пари: това са евромонети и центове, само с изображението на герба на папата, но тиражът им е толкова малък, че всички отиват за сувенири.

5. Ватиканът има собствени регистрационни номера, при това три вида: държавни, лични и папски. И да, те не получават италиански глоби.

6. Ватиканът дължи своето съществуване на атеиста Мусолини. Именно той подписва през 1929-а Латеранското споразумение, което признава създаването на тази държава. Дали до този момент Ватиканът е съществувал? Не.

7. До 1870-а папата управлява Папската държава, властта му се простира върху територията от Римини до Неапол, като историята й започва през VIII век. Което означава, че тя фактически е просъществувала над 1000 години. Но през 1870-а Рим е завладян от войските на обединена Италия и папата бяга отвъд стените на Ватикана, ставайки владетел на несъществуваща държава в продължение на 60 години.

8. До XVI век, при встъпването в длъжност на понтифика, се провеждал странен ритуал: папата сядал на трон с дупка и казват, а ръководителите на церемонията проверявали наличието на мъжественост на новия глава на църквата. Какъв е смисълът на ритуала? Така понтификът демонстрирал, че сега той е майка на Църквата … въпреки че според слуховете през IX в, на папския престол се възкачила жена и, за да се избегнат подобни ексцесии, въвели проверката за наличието на тестиси.

9. Ватиканът има най-малката железница в света: само 800 метра.Но тя не е нищо повече от разклонение на италианската железница. За това пък по нея се доставят стоки до Ватикана (без мита). А туристите могат да я използват и в събота, за да пътуват от и до Ватикана – папата има извънградска резиденция  недалеч от Рим, където с идването на власт на Франциск започнаха да пускат посетители. Така че сега всеки желаещ може да види спалнята на папата и дори леглото му.

10. Всъщност Ватиканът не е пълноценна държава. Според международното право той не е пълноправен участник в отношенията. Да припомним, че ватикански визи няма, нито посолства, нито консулства (въпреки че има мисии), а в ООН, например, Ватиканът няма право да гласува.